«Οι πληγέντες οικισμοί αναπτύσσονταν σε δάση και φυσικές εκτάσεις»

«Οι πληγέντες οικισμοί αναπτύσσονταν σε δάση και φυσικές εκτάσεις»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουσιαστικά, όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές αναπτύσσονταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα σε δάση και λοιπές φυσικές εκτάσεις». Αυτή είναι η οδυνηρή διαπίστωση έρευνας του WWF Ελλάς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά τις αλλαγές στις χρήσεις γης στον νομό Αττικής κατά την περίοδο 1987 – 2007.

Οπως προέκυψε από τη σύγκριση δορυφορικών λήψεων του 1987 και του 2007, στο σύνολο του νομού Αττικής έχουν χαθεί συνολικά 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών). Την ίδια περίοδο, οι οικισμοί του νομού έχουν επεκταθεί κατά 191.924 στρέμματα, από τα οποία περίπου τα 70.000 αφορούν φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης, ενώ τουλάχιστον 5.000 στρέμματα αφορούν δάση. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μάλιστα, η οικιστική επέκταση εις βάρος των δασών καταδεικνύεται και από την εμφάνιση ολόκληρων νέων οικισμών σε περιοχές που προηγουμένως ήταν δασωμένες. Οπως αναφέρεται στην έκθεση: «Συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι περιμετρικά του Πεντελικού Ορους και κυρίως στις ανατολικές εκθέσεις που αντικρίζουν τη θάλασσα έχουν αναπτυχθεί νέοι -ή έχουν επεκταθεί σημαντικά- παλαιότεροι οικισμοί. Χαρακτηριστικότερα είναι τα παραδείγματα σε Αγ. Μαρίνα, Καλλιτεχνούπολη, Διώνη, και Ντράφι.

Το ίδιο συμβαίνει και στις βορινές εκθέσεις, όπου υπάρχει έντονη ανάπτυξη στους οικισμούς του Διονύσου και της Ροδόπολης και στις δυτικές παρυφές του χαμηλού όρους Σκάρπα στην περιοχή της Σταμάτας και του Αγίου Στεφάνου». Πρόκειται για τους οικισμούς που επλήγησαν φέτος από την πύρινη λαίλαπα – η οποία επιπλέον κατέκαψε τα ψηλά δάση κωνοφόρων που είχαν εναπομείνει στη ΒΑ Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με χθεσινό ψήφισμά του, το νομαρχιακό συμβούλιο Αττικής ζητεί μεταξύ άλλων την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου περιοχή έως ότου εκδοθεί η απόφαση του περιφερειάρχη για τις αναδασωτέες εκτάσεις. Από την πλευρά τους, η Συνεργασία 12 Φορέων για το Περιβάλλον, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της υπερνομαρχίας, προτείνει την πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στην πληγείσα περιοχή, καθώς και την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή