Απλήρωτες οι καθαρίστριες σχολείων

Απλήρωτες οι καθαρίστριες σχολείων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλήρωτες είναι οι καθαρίστριες που θα αναλάβουν το κομμάτι της υγιεινής και της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αποτελεί το βασικό όπλο της πρόληψης κατά της νέας γρίπης.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» η πρόεδρος του συλλόγου καθαριστριών κ. Στέλλα Γερασιμάτου, σήμερα υπάρχουν περίπου 8.000 καθαρίστριες με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ άλλες 7.500 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίες προσλαμβάνονται από το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας. Σύμφωνα με την κ. Γερασιμάτου πολλές καθαρίστριες είναι απλήρωτες από πέρσι.

Και όχι μόνο: Οι γυναίκες αυτές ζουν στην ανασφάλεια αφού, σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή τους γίνεται με ρουσφετολογικά κριτήρια. «Οι 7.500 καθαρίστριες με σύμβαση έργου στα δημόσια σχολεία της χώρας βρίσκονται στον αέρα εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο, από 28 Αυγούστου 2009, καλεί τα γραφεία εκπαίδευσης να συνεννοηθούν με τον ΟΣΚ για να προχωρήσουν εγκαίρως στη σύναψη συμβάσεων λόγω έναρξης του σχολικού έτους.

»Η ολιγωρία του υπουργείου να συνάψει έγκαιρα συμβάσεις με τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων δημιουργεί πέρα από το εργασιακό και ανθρώπινο πρόβλημα σε χιλιάδες γυναίκες. Το ζήτημα είναι μείζον καθώς αφορά την υγιεινή των χώρων του σχολείου εν όψει της σχολικής χρονιάς που ξεκινάει σε λίγες ημέρες», ανέφερε χθες η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Αννα Διαμαντοπούλου, σε ερώτησή της προς τον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Το πρόβλημα είναι οξύ καθώς ακόμη και εάν προσληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι 7.500 καθαρίστριες, οι συνολικά 15.500 καθαρίστριες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των συνολικά 15.450 σχολικών μονάδων της χώρας, καθώς σε πολλά σχολεία, χρειάζονται περισσότερες της μιας καθαρίστριες.

Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι οι γυναίκες αυτές είναι ιδιαίτερα χαμηλόμισθες. «Πώς θα αναλάβει το έργο αυτό η καθαρίστρια που μπορεί να είναι απλήρωτη, ή να παίρνει 100 ευρώ το μήνα; Αυτή είναι η κατάσταση», λέει η κ. Γερασιμάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή