Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη στη χώρα μας

Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη στη χώρα μας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θλιβερή λίστα των χωρών που καταγράφουν θανάτους από τη νέα γρίπη βρίσκεται από χθες και η Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε, την τελευταία του πνοή άφησε λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι, 25χρονος αλβανικής καταγωγής, που ζούσε μόνιμα στη χώρα μας, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με βαρύτατη πνευμονία. Ο άτυχος άνδρας έπασχε από υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια και έφερε μόνιμο βηματοδότη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν προσεβλήθη από τον ιό της νέας γρίπης εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να επιδεινωθεί ραγδαία. Ο ασθενής παρουσίασε πολλές επιπλοκές, ενώ υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε.

Παρά το βεβαρημένο ιστορικό τού ασθενούς, οι ειδικοί τού ΚΕΕΛΠΝΟ κατατάσσουν τον θάνατό του στα θύματα της νέας γρίπης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας που συνδέεται επισήμως με τον Η1Ν1.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα μοιάζει να αυξάνεται. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε χθες ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας φθάνει τα 1.996. Μολονότι αποτελεί θέμα ωρών να σπάσει το (νέο) ψυχολογικό φράγμα των 2.000 κρουσμάτων, αποτελεί «κοινό μυστικό» πλέον πως ο πραγματικός αριθμός των ασθενών της νέας γρίπης στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος. Εκτιμάται ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό των ασθενών από τη νέα γρίπη καταφεύγουν στα νοσοκομεία και από αυτούς ελάχιστοι υποβάλλονται στις απαραίτητες για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων δειγματοληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλωστε, η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά.

157 νέα περιστατικά

Την τελευταία εβδομάδα, πάντως, καταγράφηκαν 157 νέα περιστατικά. Από αυτά, τα 10 ήταν ταξιδιώτες, τα 17 είχαν προσβληθεί από γνωστή επιδημιολογική σύνδεση ενώ για τα 128 ο «δρόμος» του ιού παραμένει άγνωστος. Αλλωστε, περισσότεροι από τους μισούς καταγεγραμμένους ασθενείς (οι 1.041 συγκεκριμένα) δεν γνωρίζουν πώς μολύνθηκαν από τον ιό.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς βρίσκονται στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Κρήτη με 227 κρούσματα, η Κεντρική Μακεδονία με 183 κρούσματα, τα νησιά του Ιονίου με 179 κρούσματα και τα νησιά του νότιου Αιγαίου με 112 κρούσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή