Από το φθινόπωρο θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων

Από το φθινόπωρο θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να ενημερωθούν οι γονείς και οι δάσκαλοι για την πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία λόγω της γρίπης, ώστε να μην υπάρξει πανικός, επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελος Χατζάκης.

Ο καθηγητής αναφέρεται σε τρεις λόγους για τους οποίους θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη νέα γρίπη το φθινόπωρο και τον χειμώνα στους χώρους εκπαίδευσης. «Είναι δύσκολο και παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις, πρέπει όμως», λέει. «Ολα τα στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία δείχνουν ότι τους φθινοπωρινούς μήνες και τον χειμώνα αναμένεται έξαρση της νέας γρίπης, με επίκεντρο τα σχολεία, για τους εξής λόγους: Πρώτον, γνωρίζουμε ότι η νέα γρίπη προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, έως 24 ετών. Δεύτερον, διότι οι χώροι συνάθροισης των παιδιών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, τριτοβάθμια εκπαίδευση) είναι ο κύριος τόπος των μεταδόσεων και τρίτον, διότι στη χώρα μας δεν υπάρχει, λόγω της ελάχιστης μέχρι στιγμής επέκτασης της νέας γρίπης, κάποιος βαθμός φυσικής ανοσίας, που να προστατεύει τον παιδικό πληθυσμό, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τις οποίες έχει ήδη διατρέξει το πρώτο κύμα της γρίπης.

Πρόβλημα

Εάν συνεκτιμήσουμε και την καθυστερημένη χορήγηση αδειοδοτημένου πανδημικού εμβολίου στα παιδιά, που τοποθετείται μετά τον Ιανουάριο, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει πρόβλημα στους χώρους εκπαίδευσης, έστω και αν η έκτασή του είναι προς το παρόν αβέβαιη.

– Χρειάζονται τόσο δραστικά μέτρα για μια σχετικά ήπια νόσο;

– Πράγματι, η νόσος είναι συνήθως ήπια. Υπάρχει όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό, 0,1%, που μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε βαριές επιπλοκές και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οσο επεκτείνεται ανεμπόδιστα στα παιδιά μας, τόσο περισσότερα από αυτά κινδυνεύουν από βαριά νόσηση. Θέλουμε να μην πανικοβάλλονται οι γονείς, γιατί ακόμη και αν αρρωστήσει το παιδί τους, τα πράγματα θα πάνε σχεδόν πάντοτε καλά. Ωστόσο, ως λειτουργοί Δημόσιας Υγείας, πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέτρο για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

– Μιλάτε για γενικό κλείσιμο των σχολείων;

– Οχι. Εφόσον η νέα γρίπη σχετίζεται με κλινικό νόσημα ήπιας ή μέτριας βαρύτητας, δεν είναι δυνατόν να κλείσουμε τα σχολεία, περιμένοντας να περάσει η περίοδος της γρίπης ή να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.

Είναι δουλειά των ειδικών να προσδιοριστεί ο επιδημιολογικός αλγόριθμος, που θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο σχολείων. Πιστεύω, όπως έδειξε και η εμπειρία της Ιαπωνίας, ότι τα σχολεία πρέπει να κλείνουν σχετικά νωρίς, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος του επιδημικού κύματος με τα θετικά συνεπακόλουθα για την οικογένεια και την κοινότητα. Σκοπός είναι η προστασία της υγείας των μαθητών, αλλά και η καθυστέρηση της επιδημίας. Εάν το σχολείο ξέρει τον μέσο αριθμό απουσιών των μαθητών και αυτές διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Θα υπάρχει κόστος

Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρόβλημα να εξελίσσεται ανεμπόδιστα, χωρίς να σταματήσουμε τόσο τη λειτουργία αυτού του σχολείου, όσο και των συστεγαζόμενων ή των γειτονικών, για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δύο εβδομάδες. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος από την καθυστέρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το πρόβλημα επιμέλειας των παιδιών την ώρα που οι γονείς εργάζονται. Χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα, ώστε τα παιδιά να μη συναντώνται ομαδικά σε άλλους χώρους, όπως οι παιδότοποι και τα φροντιστήρια.

– Αρκούν οι υποδείξεις του υπουργείου;

– Η εγκύκλιος καλύπτει ικανοποιητικά πολλά από τα θέματα της σχολικής οργάνωσης ενόψει της νέας γρίπης και κυρίως, τα θέματα της ατομικής υγιεινής. Αρκετά σημεία δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων. Θεωρώ αδυναμία της την έλλειψη ενημέρωσης για πιθανό κλείσιμο των σχολείων. Θα πρέπει τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι να είναι προετοιμασμένοι, γιατί αλλιώς είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε καταστάσεις πανικού, που δεν βοηθούν κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή