Στα θρανία υπό τον φόβο της νέας γρίπης

Στα θρανία υπό τον φόβο της νέας γρίπης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά της νέας γρίπης, αλλά χωρίς πανικό, λόγω της ήπιας εξέλιξης της πανδημίας, ανοίγουν και φέτος τις πόρτες τους σχολεία, πανεπιστήμια και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς όλοι ασχολούνται με τα εμβόλια, πότε θα έρθουν και ποιοι θα (πρωτο)εμβολιαστούν -πάντως όχι τα παιδιά- μια εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, επ’ αφορμή της γρίπης μας φέρνει και πάλι μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με την υγιεινή των μαθητών. Εκτός από τα συστήματα ύδρευσης – αποχέτευσης, που ζητείται να ελεγχθούν και είναι αμφίβολο αν μπορούν να διορθωθούν σε λίγες ημέρες, για μια ακόμη φορά επανέρχεται το πρόβλημα της απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πόσα σχολεία, ακόμη και συγκροτήματα σχολείων διαθέτουν ένα ιατρείο ή μια νοσοκόμα, όπως συμβαίνει αλλού;

Αναζήτηση χώρων

Ο ρόλος του «συντονιστή γρίπης» που θα είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία του σχολείου μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει συρροή κρουσμάτων, ανατίθεται στον διευθυντή του σχολείου… Ο συντονιστής γρίπης με μια ολιγομελή ομάδα συναδέλφων του, είναι υπεύθυνος για την παροχή φροντίδας σε όσα παιδιά ασθενήσουν. Τα παιδιά θα παραμένουν στο σχολείο όσο χρειαστεί σε ειδικά προκαθορισμένους, όχι διδακτικούς χώρους, που και αυτοί πρέπει να αναζητηθούν και να προετοιμαστούν, ώστε οι μικροί μαθητές να μην αισθανθούν ότι τιμωρούνται επειδή αρρώστησαν. Μια σημαντική υποχρέωση των συντονιστών, είναι η λεπτομερής καταγραφή των απουσιών και η ενημέρωση των τοπικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Προφανής στόχος, η παρακολούθηση της πανδημίας και το ενδεχόμενο κλεισίματος του σχολείου, αν και για την πιθανότητα αυτή ουδείς λόγος γίνεται στην εγκύκλιο, δηλαδή πότε και υπό ποίες προϋποθέσεις είναι δυνατόν ένα σχολείο να κλείσει.

Με τα πρώτα κρύα

Πάντως, μέχρι στιγμής και λόγω του καλού ίσως καιρού η πανδημία δεν έχει εισβάλλει παταγωδώς στη χώρα μας και στα παιδιά, παρά τα ομαδικά κρούσματα στις καλοκαιρινές διακοπές των εφήβων και τις κατασκηνώσεις των μικρότερων. Αυτό μπορεί και να μην είναι και τόσο καλό, γιατί με τα πρώτα κρύα και το κλείσιμο των παραθύρων δεν θα υπάρχει η φυσική ανοσία στον παιδικό πληθυσμό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, στις οποίες η πανδημία έκανε περισσότερο ορατή την παρουσία της.

Οι παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί, αφού ακόμη και τα παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία είναι καλά και μετά 2-3 ημέρες στο νοσοκομείο επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Αν δεν αλλάξει κάτι, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι καραδοκεί πάντα έστω και αμυδρά ο φόβος μετάλλαξης του ιού. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και οι αντίθετες εκτιμήσεις φαίνεται να αμβλύνονται «εάν θα εμβολιαστούν ή όχι, τα μικρά παιδιά», «εάν θα χρειαστεί ή όχι να κλείσουν σχολεία». Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι δεν εφησυχάζουν και η δημόσια υγεία οφείλει να επαγρυπνεί για την περίπτωση να υπερισχύσουν τα κακά σενάρια. Σύμφωνα με τον διαπρεπή καθηγητή των Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ Δημήτρη Τριχόπουλο, η πιθανότητα η πανδημία να πάρει σοβαρότερη μορφή στα πρότυπα της γρίπης του ’18 είναι μικρότερη του 5%.

Νέο κύμα

Ο καθηγητής, δεν αποκλείει καθόλου την περίπτωση η επιδημία να υποχωρήσει, εκτιμά όμως ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει το φθινόπωρο ένα νέο επιδημικό κύμα, όχι πολύ οξύ όσο φοβόμαστε στην αρχή, αλλά με αρκετά σοβαρά κρούσματα μεταξύ των νέων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης, επισημαίνει ότι παρότι η νόσος είναι ήπια μπορεί να οδηγήσει ένα μικρό ποσοστό (0,1%) των παιδιών στην Εντατική.

«Εάν η νόσος επεκταθεί ανεμπόδιστα στα παιδιά μας, προειδοποιεί, αυτό το μικρό ποσοστό θα οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς παιδιών με βαριά νόσηση».

Καθώς η αδειοδότηση του πανδημικού εμβολίου για τα παιδιά δεν θα γίνει πριν από τον Ιανουάριο εκτιμά ότι θα υπάρξει έξαρση της νέας γρίπης στα σχολεία «η έκταση της οποίας είναι προς το παρόν αβέβαιη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή