Παρατυπίες και διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Ρόδο

Παρατυπίες και διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Ρόδο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιδοτούμενα έργα «προσφέρονται» για παρατυπίες και διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από επιτήδειους.

Η περίπτωση της Ρόδου, όπου λειτουργούν δύο αιολικά πάρκα, είναι χαρακτηριστική. Οι μίζες το 1999 σε κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να ενταχθεί το έργο της εταιρείας Αιολικό Πάρκο στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και να επιχορηγηθεί περίπου με 2,2 δισ. δρχ. απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κ. Γ. Οικονόμου, άσκησε, όπως έγινε γνωστό, ποινική δίωξη σε βάρος δύο πρώην στελεχών του υπ. Οικονομικών για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της απάτης εις βάρος του Δημοσίου για ζημία άνω των 150.000 ευρώ, της πλαστογραφίας με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ και της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν ζητήσει τόσο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, όσο και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Ιω. Σιδηρόπουλος, διαβιβάζοντας σχετικές καταγγελίες. Ηδη, έχουν ανοίξει και διερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο στελεχών, τα οποία καταγγέλθηκαν για δωροληψία από τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αιολικό Πάρκο A.E., κ. M. Χατζησάββα.

Από τα παραστατικά που έχει καταθέσει ο κ. Χατζησάββας, φέρεται να έχουν γίνει καταθέσεις ποσών σε προσωπικό λογαριασμό αρμόδιου της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας, αλλά και σε επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να εγκριθεί το αίτημα της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε. για την ένταξη του έργου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας, κατατέθηκαν χρήματα σε συνεργάτη πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μεθόδευσε παράνομα την τροποποίηση της Αδειας Εγκατάστασης του έργου. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την επιχορήγηση των 2,2 δισ. δρχ. ο κ. Χατζησάββας διατείνεται ότι, κατά τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, διαπιστώθηκαν παρατυπίες οι οποίες όμως «αγνοήθηκαν» μετά την καταβολή 100.000 ευρώ σε καταθέσεις λογαριασμών συνεργατών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή