Περί τα 1.300 ευρώ ετησίως είναι το μέσο κόστος ενός διαβητικού για το κράτος

Περί τα 1.300 ευρώ ετησίως είναι το μέσο κόστος ενός διαβητικού για το κράτος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά οφέλη και για τα οικονομικά της Υγείας, μπορεί να έχει η σωστή ρύθμιση του σακχάρου των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Εκτός από την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και τις λιγότερες επιπλοκές, η επίτευξη των σωστών επιπέδων σακχάρου, μειώνει το κόστος φροντίδας για το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα, αφού, όπως κατέδειξε μελέτη της Εθνικής, ένα ρυθμισμένο άτομο με διαβήτη τύπου 2 «κοστίζει» στο ΕΣΥ για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και φάρμακα 983 ευρώ ετησίως, ποσό που ανέρχεται στα 1.570 ευρώ για έναν μη ρυθμισμένο ασθενή. Και αυτό διότι ο «ρυθμισμένος» διαβητικός περιορίζει σημαντικά τις εξετάσεις και τις επισκέψεις στον γιατρό και λαμβάνει λιγότερα φάρμακα.

Αυτά τόνισαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος και η καθηγήτρια κ. Ασημίνα Μητράκου, παθολόγος-διαβητολόγος, σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση και οικονομική αξιολόγηση του διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης. Σύμφωνα με αυτά, ένα άτομο με ικανοποιητική ρύθμιση του διαβήτη πραγματοποιεί λιγότερες από τρεις επισκέψεις τον χρόνο στον διαβητολόγο.

Αντίθετα, όταν το σάκχαρό του δεν είναι ρυθμισμένο μπορεί να χρειαστεί έξι ή και περισσότερες επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό του. Σε ετήσια βάση, το κόστος των ιατρικών επισκέψεων για κάθε μη ρυθμισμένο άτομο ανέρχεται στα 408 ευρώ, έναντι 215 ευρώ που είναι το αντίστοιχο κόστος για κάποιον που διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρου.

Παράλληλα, το κόστος για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις είναι 339 ευρώ και 429 ευρώ αντίστοιχα για τους ρυθμισμένους ασθενείς, έναντι 441 ευρώ και 710 ευρώ για τους μη ρυθμισμένους διαβητικούς.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία ακριβή νόσος και στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ομιλητές, ανεξαρτήτως της επίτευξης ή μη των σωστών επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, η θεραπεία κάθε άτομου με διαβήτη τύπου 2 «κοστίζει» κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ ετησίως, ποσό που φτάνει τα 2.889 ευρώ (2.834 ευρώ είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) εάν συμπεριληφθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών λόγω της νόσου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου στις 800.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή