Ανοίγει ο δρόμος για αγροφύλακες

Ανοίγει ο δρόμος για αγροφύλακες

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσλήψεις των αγρονόμων και αγροφυλάκων εκτός των διαδικασιών και ελέγχου του ΑΣΕΠ κρίθηκαν συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό χιλιάδων υποψηφίων.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ επεξεργάστηκε, ειδικότερα, δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που καθορίζουν τα προσόντα και τα κριτήρια πρόσληψης αγροφυλάκων. Λόγω της φύσεως των υπηρεσιών που θα παρέχουν (θα ασκούν αστυνομικά καθήκοντα), οι προσλήψεις τους κρίθηκε ότι είναι δυνατόν να μην ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Κατά συνέπεια, το σύστημα πρόσληψης και ο τρόπος αξιολόγησής τους από ειδικές επιτροπές δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 103 και 118 του Συντάγματος).

Το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί, επίσης, σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 5 Συντάγματος) την πριμοδότηση των υποψηφίων με 100 μονάδες, εφόσον έχουν το προνόμιο της εντοπιότητας, το οποίο δικαιολογείται και από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η εντοπιότητα χαρακτηρίζεται, μάλιστα, αναγκαίο προσόν, καθώς και οι υποψήφιοι να κατοικούν την τελευταία πενταετία στον νομό που επιθυμούν να προσληφθούν. Και τούτο διότι θα γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους και θα συμβάλλουν στην «πληθυσμιακή τόνωση και οικονομική ανάπτυξή της».

Η επιλογή των υποψήφιων θα γίνει με μόρια και κατόπιν συνέντευξης. Πρέπει να έχουν τίτλο σπουδών Λυκείου, ενώ οι αγρονόμοι σε ποσοστό 50% θα προέρχονται από ιδιώτες και 50% από αγροφύλακες πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή