Θύμα της… δόμησης η καρέτα – καρέτα

Θύμα της… δόμησης η καρέτα – καρέτα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύματα στο όνομα της «ανάπτυξης» έπεσαν αρκετά νεογέννητα χελωνάκια καρέτα καρέτα στον Αγιαννάκη Κυπαρισσίας. Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή Ελαίας αυξάνεται η αυθαίρετη δόμηση, με συνέπεια να διαταράσσεται το φυσικό ενδιαίτημα του υπό εξαφάνιση ζώου.

Στις 22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η κατασκευή δρόμου που συνδέει την παραλία με τον κεντρικό δρόμο. Η νωπή άσφαλτος καθώς κι ένα νεόχτιστο σπίτι στους αμμόλοφους ήταν η αιτία για τον θάνατο των νεογνών. «Τα χελωνάκια αυτά, εκ των οποίων βρήκαμε δέκα νεκρά, αποπροσανατολίστηκαν από τα φώτα του δρόμου και του σπιτιού και κατευθύνθηκαν προς αυτά αντί να πάνε στη θάλασσα», περιγράφει η κ. Νίκη Διόγου, υπεύθυνη του προγράμματος Κυπαρισσιακού, «τελικά άλλα πέθαναν κολλημένα στην άσφαλτο και άλλα καταπατημένα από τον οδοστρωτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της προστατευόμενης χελώνας στη Μεσόγειο. «Τα έντονα όμως ανθρωπογενή φώτα μπερδεύουν τα ζώα, τα οποία έχουν ως «φάρο» το φως των αστεριών που αντανακλάται στη θάλασσα», υπογραμμίζει η κ. Διόγου. «Εχουμε συντάξει ειδική περιβαλλοντική μελέτη από το 2004 και την έχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη, όμως, περιμένουμε απάντηση». Τραγική ειρωνεία, δε, ότι η περιοχή εντάσσεται στη Natura 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή