Μετέωροι μένουν οι μικροί μαθητές της Ν. Φιλαδέλφειας

Μετέωροι μένουν οι μικροί μαθητές της Ν. Φιλαδέλφειας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωραίο είναι το σχολείο, μαμά, αλλά πότε θα ξεκινήσει;» ρωτά ο 3χρονος Θανάσης από τη Νέα Φιλαδέλφεια τη μητέρα του. Δύσκολο να εξηγήσεις σ’ ένα παιδί τις δυσκίνητες διαδικασίες του Δημοσίου… Η ταλαιπωρία φαίνεται ότι δεν έχει τέλος για τους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας. Επειτα από 10 χρόνια που ο 3ος παιδικός σταθμός του δήμου στεγαζόταν σε κοντέινερ εξαιτίας του σεισμού το 1999, βρήκε μεν νέα στέγη, υπολείπεται όμως προσωπικού. Τη στιγμή αυτή, μέσα Σεπτεμβρίου, ο σταθμός αδυνατεί να δεχθεί τα 50 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα για τη σχολική χρονιά 2009-2010. «Προς το παρόν στον παιδικό σταθμό πηγαίνουν μόνο τα μεγαλύτερα παιδιά, που προέρχονται από επανεγγραφή» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Ζαμπετάκης, εκπρόσωπος γονέων στο Δ.Σ. του ΚΠΑ (Κέντρο Προσχολικής Αγωγής) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ. «Τα «πρωτάκια», όμως, έχουν ξεμείνει στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες».

Οι γονείς καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης. «Παίρνουμε εναλλάξ τον γιο μας στη δουλειά, μια μέρα εγώ και μια ο σύζυγος» λέει στην «Κ» η κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου «ωστόσο το περιβάλλον αυτό δεν είναι κατάλληλο για το παιδί». Οπως εξηγεί στην «Κ» η νεαρή μητέρα «είχαμε μεγάλη αγωνία για την προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Ολο το καλοκαίρι προετοιμάζαμε το παιδί για το σχολείο. Τώρα εκείνος αδημονεί να γίνει μαθητής, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό!».

Το δυσάρεστο είναι ότι δεν υπάρχει «φως στο τούνελ». Ο δήμος παροτρύνει τους γονείς να κάνουν υπομονή, ωστόσο, μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί και ο ίδιος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Τον Ιούλιο του 2009, όταν ο ΟΑΕΔ δημοσίευσε προκήρυξη πρόσληψης, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας κατέθεσε εμπρόθεσμα αίτηση για πρόσληψη δέκα ατόμων, βρεφονηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού. «Είχαν δεσμευθεί ότι μέχρι 15 Αυγούστου το θέμα θα είχε τακτοποιηθεί», επιβεβαιώνει στην «Κ» η κ. Μάγδα Γραμμένου, δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τα ΕΚΠΑ.

«Αγώνας» γονέων

Τώρα, δεδομένης της αναστολής των προσλήψεων στο Δημόσιο λόγω εκλογών, οι μικροί μαθητές του Δήμου Φιλαδέλφειας ενδέχεται να μείνουν μετέωροι για περισσότερο από ένα μήνα. Οι γονείς, όμως, από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι η εξεύρεση προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ αποτελεί «μπάλωμα» και επισημαίνουν ότι ο δήμος όφειλε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ. Ο Σύλλογος Γονέων στο παρελθόν έδωσε μεγάλο αγώνα για να μεταστεγαστεί το σχολείο σ’ έναν ανθρώπινο χώρο για τα νήπια, ωστόσο η επιλογή πολυκατοικίας για στέγαση του σταθμού δεν ικανοποιεί τους γονείς, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του κτιρίου. «Επιπλέον, ενώ ο δήμος έχει νοικιάσει την πολυκατοικία από τον Ιανουάριο του 2009 και μάλιστα καταβάλλοντας υψηλό μίσθωμα, 5.700 μηνιαίως, τα παιδιά μας εξακολουθούσαν να περνούν την ημέρα στο κοντέινερ για αρκετούς μήνες» σημειώνει ο κ. Ζαμπετάκης. Τα κακώς κείμενα στους παιδικούς σταθμούς του εν λόγω δήμου δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το παράρτημα, καθώς ο 1ος παιδικός σταθμός αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και ο 2ος στεγάζεται και πάλι σε πολυκατοικία… Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για τη φοίτηση σ’ έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό ανέρχεται σε 350 με 400 ευρώ τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή