Στο Παρίσι πολλά σχολεία έκλεισαν και η ζωή των Γάλλων άλλαξε…

Στο Παρίσι πολλά σχολεία έκλεισαν και η ζωή των Γάλλων άλλαξε…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, πολλές τάξεις, αλλά και ολόκληρα σχολεία έκλεισαν, τόσο στην περιοχή του Παρισιού όσο και στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1.

Το γεγονός φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαν εκφράσει πολλοί επιστήμονες για τη μετάδοση του ιού στα σχολεία. Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει από τα τέλη Αυγούστου ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναμενόταν να προκύψουν από τη νέα γρίπη.

Ετσι, σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων, το σχέδιο προβλέπει τη μετάδοση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture και το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν επίσης τα μαθήματά τους μέσω Διαδικτύου στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει γι’ αυτόν τον σκοπό το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

Σαφείς οδηγίες

Επιπλέον, οι αρχές έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να κλείσει ένα σχολείο. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον οικείο νομάρχη, μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων την ίδια εβδομάδα σε μία ή σε διαφορετικές τάξεις που έχουν κοινές δραστηριότητες, όπως η χρήση της ίδιας καντίνας.

Η Φρανσουάζ Βεμπέρ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής τάση ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της νέας γρίπης στη Γαλλία. Περίπου 20.000 νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε εβδομάδα, ενώ 15 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στη χώρα από επιπλοκές της γρίπης.

Σε αυτό το κλίμα, οι Γάλλοι αναγκάζονται να αλλάξουν συνήθειες ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, όλο και λιγότεροι είναι πλέον εκείνοι που χαιρετιούνται ανταλλάσσοντας σταυρωτά φιλιά στα μάγουλα.

Τηρείτε αποστάσεις…

Εκτός από το παραδοσιακό «bise», το υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ακόμη και τη χειραψία και να διατηρούν απόσταση ενός μέτρου όταν συνομιλούν με άλλους. Ορισμένοι δήμοι έχουν επίσης επαναφέρει την απαγόρευση του «πτύειν». Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις προκαλεί αποκάλυψη της εφημερίδας Liberation για τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η νέα γρίπη λάβει διαστάσεις πανδημίας.

Επικαλούμενη δικαστικές πηγές, η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την περίοδο προσωποκράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στους έξι μήνες. Επίσης, ανήλικοι θα δικάζονται σε δικαστήρια ενηλίκων και οι κρατούμενοι θα παραμένουν στη φυλακή έως και 24 ώρες πριν τους επιτραπεί να επικοινωνήσουν με τον συνήγορό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή