Νεκρά ψάρια κοντά στην Κάρλα

Νεκρά ψάρια κοντά στην Κάρλα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες μετά την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, τα νερά της θα μπορούσαν να γεμίσουν νεκρά ψάρια; Δυστυχώς πρόκειται για ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο εφόσον ο πλημμυρισμός του κεντρικού ταμιευτήρα, που αναμένεται τους επόμενους μήνες, δεν συνοδευτεί και από άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Πηνειού, τα νερά του οποίου θα τροφοδοτήσουν τη λίμνη.

Μόλις προχθές, σε αποστραγγιστική τάφρο μήκους 3,5 χλμ. που επικοινωνεί με τη σήραγγα της Κάρλας, βρέθηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια, θύματα της ρύπανσης ή της έλλειψης οξυγόνου. Πάντως, ο κεντρικός ταμιευτήρας της λίμνης δεν μολύνθηκε, καθώς αυτήν την εποχή τα νερά του ποταμού δεν διοχετεύονται στη λίμνη.

Στη συγκεκριμένη αποστραγγιστική τάφρο καταλήγουν τα νερά του Πηνειού ποταμού, ο οποίος δέχεται τα απόβλητα βιομηχανιών, τυροκομείων, αλλά και τα στραγγίσματα από τα χωράφια που του προσφέρουν ένα ισχυρό κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και νιτρικών από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. «Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν δεν εξυγιανθεί ο Πηνειός» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας κ. Γιάννης Πρίντζος. «Ο ποταμός δέχεται πολλά απόβλητα και πρέπει να εγκατασταθούν βιολογικοί καθαρισμοί και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος» συμπληρώνει.

Για τη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ψαριών έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληψίες νερού και ψαριών, σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαγνησίας, κ. Νατάσα Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, όταν μέσω μια σήραγγας μήκους 10 χιλιομέτρων τα νερά της λίμνης διοχετεύτηκαν στον Παγασητικό. Αν και καταστράφηκε ένας σημαντικός υγροβιότοπος που αριθμούσε 430.000 υδρόβια πουλιά εκείνη την εποχή, η αποξήρανση έμοιαζε η προσφορότερη λύση, καθώς τον χειμώνα πλημμύριζαν τα γύρω χωριά ενώ το καλοκαίρι το βρώμικο υφάλμυρο νερό της ήταν εστία μόλυνσης. Το αρχικό σχέδιο να διατηρηθεί ένα μέρος της Κάρλας, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Σαράντα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η ανασύσταση της λίμνης που θα καταλαμβάνει έκταση 38.000 στρεμμάτων και θα περιέχει 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Σήμερα αφού ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το κεντρικό αντλιοστάσιο που θα φέρει στην Κάρλα μεγάλες ποσότητες νερού από τον Πηνειό, το νερό στη λίμνη σε κάποια σημεία φτάνει το μισό μέτρο, σε κάποια άλλα όμως μόλις αγγίζει τα 10 εκατοστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή