Ενα τηλεσκόπιο στον Χελμό εκπέμπει σήμα κινδύνου…

Ενα τηλεσκόπιο στον Χελμό εκπέμπει σήμα κινδύνου…

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο απένταξης από το ευρωπαϊκό δίκτυο τηλεσκοπίων OPTICON στα τέλη Οκτωβρίου αντιμετωπίζει ο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων, διαμέτρου 2,3 μ. που βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού, σε 2.340 υψόμετρο. Αιτία, οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό απαραίτητο για τη συντήρηση και δυνατότητα διάθεσης του τηλεσκοπίου σε ξένους επιστήμονες για παρατηρήσεις, αλλά και η απουσία στήριξης των λειτουργικών εξόδων τα οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χ. Γούδη, ανέρχονται σε 300.000 ευρώ ετησίως. Στα επανειλημμένα εδώ και τέσσερα χρόνια διαβήματά του προς τους αρμόδιους φορείς -Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, υπουργείο Ανάπτυξης-, στην κοινοποίηση εγγράφων στο γραφείο του πρωθυπουργού και στα αιτήματα για προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, «δεν υπήρξε καμία απάντηση» τονίζει ο κ. Γούδης στην «Κ».

Επειγόντως

«Χρειαζόμαστε δύο άτομα τεχνικό προσωπικό επειγόντως ώστε να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του τηλεσκοπίου» εξηγεί, φέρνοντας το παράδειγμα του 2,1 μ. τηλεσκοπίου Σαν Πέδρο Μαρτίρ στο Μεξικό, που διαθέτει 20 τεχνικούς. Απαραίτητη κρίνεται ακόμη «η βελτίωση της πρόσβασης προς το Αστεροσκοπείο, καθώς εκκρεμεί η συντήρηση του δρόμου αλλά και η ρύθμιση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε όταν χιονίζει, να έχουμε πρόσβαση με τον εκχιονισμό του δρόμου και τη μεταφορά μας στο Αστεροσκοπείο Χελμού με τα οχήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου. Είναι ο λόγος για τον οποίο το τηλεσκόπιο παραμένει ανενεργό Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Μάρτιο, Απρίλιο». Η κατασκευή και εγκατάσταση του «Αρίσταρχος» χρειάστηκε έξι χρόνια και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή