Προσοχή στις προεκλογικές χειραψίες

Προσοχή στις προεκλογικές χειραψίες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όρια «αντοχής» του Εθνικού Συστήματος Υγείας έρχεται να δοκιμάσει ο νέος ιός της γρίπης, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου για «αναπόφευκτο» επερχόμενο πανδημικό κύμα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «ένα από τα σοβαρότερα αναμενόμενα προβλήματα είναι ο μεγάλος αριθμός ασθενών που θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν εντατική θεραπεία.

Η πίεση για παροχή φροντίδας στις μονάδες θα αυξηθεί και ενδεχομένως θα είναι διασπαστική για τη λειτουργία τους ως προς την υποστήριξη και παροχή φροντίδας σε ασθενείς με άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, σύμφωνα με ακραία σενάρια, για την αντιμετώπιση των ασθενών κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ακόμα και 150 κλίνες Εντατικής σε καθημερινή βάση.

Προς το παρόν, στα δημόσια νοσοκομεία είναι σε λειτουργία 500-550 κλίνες Εντατικής και περίπου 50-100 (εκ των οποίων περίπου 10 στην Αττική) είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε στην «Κ» ότι καθημερινά «ανοίγουν» κλίνες Εντατικής, αφού έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να τοποθετούν το νεοπροσληφθέν νοσηλευτικό προσωπικό κατά προτεραιότητα στις ΜΕΘ. Παράλληλα προστίθενται και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, που επίσης μπορούν να νοσηλεύσουν σοβαρά περιστατικά γρίπης.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προς το παρόν η Ελλάδα από πλευράς γρίπης βρίσκεται σε «ελεγχόμενη και ήπια περίοδο». Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν καταγράψει 2.101 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος (ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20 έως 30 φορές μεγαλύτερο αριθμό ασθενών).

Οι ειδικοί επιστήμονες αποφεύγουν να αναφερθούν στον χρόνο «άφιξης» του πρώτου πανδημικού κύματος στη χώρας, καθώς θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να έχουμε εκλογές «υπό την σκιά της γρίπης», γεγονός που ίσως «βοηθήσει» την εξάπλωση της νόσου λόγω των συγκεντρώσεων αλλά και των πολλών χειραψιών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή