Δυσαρέσκεια πριν καν δοθούν τα χρήματα

Δυσαρέσκεια πριν καν δοθούν τα χρήματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να έχουν κινηθεί ακόμη οι απαιτούμενες διαδικασίες που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πλημμυροπαθών της Εύβοιας για αποζημιώσεις, η πολιτεία επιχειρεί με πενιχρά κονδύλια να καλύψει τις σοβαρότατες καταστροφές του νησιού. Δεν είναι λίγοι οι αιρετοί που μιλούν για «ελεημοσύνη», αφού με τα χρήματα που δίδονται μετά βίας αρκούν να αγοραστεί μία αντλία!

Ετσι, με το συνολικό ποσό της κρατικής αρωγής να ανέρχεται σε 2,1 εκατ. ευρώ, καταμερισμένο ανάλογα με την ένταση των προβλημάτων στους εννέα πλημμυροπαθείς δήμους, οι γκρίνιες άρχισαν πριν ακόμη γίνει η διανομή των χρημάτων. Εν τω μεταξύ, η αγωνία κορυφώνεται, καθώς επικρατεί πλήρης ασάφεια για τον τρόπο (αλλά και την πιθανότητα εξαίρεσης) αποζημίωσης όσων έχασαν τα αυτοκίνητά τους από τη νεροποντή, αλλά και όσων τα εξοχικά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες. Οι δήμαρχοι δηλώνουν άγνοια χειρισμού του θέματος, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, δεν έχει ακόμη αναλάβει έργο. Οι εννέα δήμοι της Εύβοιας δεν έχουν ακόμη κηρυχθεί από την Υπηρεσία ως πλημμυροπαθείς.

Πάντως, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, δίδονται τα εξής ποσά στους δήμους:

Το Ληλάντιο και η Δίρφυς παίρνουν από 300.000 ευρώ, η Κύμη, η Αμάρυνθος και η Ερέτρια από 200.000, ενώ η Χαλκίδα, η Αυλώνα, το Αλιβέρι και οι Κονίστρες από 100.000. Οπως σχολίασε ο δήμαρχος Κονιστρών κ. Δημήτρης Παπαναστασίου στην «Κ», τα χρήματα δεν αρκούν για την αποκατάσταση των ζημιών, αφού για την αγορά μιας αντλίας χρειάζονται 50.000 ευρώ! Κατά τα άλλα, η καταγραφή των ζημιών μόλις αρχίζει. Στον Δήμο Ληλαντίου, τον μεγαλύτερο καποδιστριακό δήμο της περιοχής, τουλάχιστον 400 σπίτια έχουν σοβαρές ζημιές. Στον Δήμο Διρφύων, τρία σπίτια κρίθηκαν ήδη ακατάλληλα, σε 10 τα φερτά υλικά και η λάσπη έχουν δημιουργήσει σημαντικότατες φθορές, ενώ 600 στρεμ. καλλιεργειών έχουν καταστραφεί. Στον Δήμο Αμαρυνθίων, 150 σπίτια πλημμύρισαν και εκατοντάδες λεμονόδεντρα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Στην Ερέτρια, πέντε σπίτια κατεστράφησαν ολοσχερώς, σχεδόν όλες οι μάντρες έπεσαν, ενώ τα συνεργεία έδιναν μέχρι και χθες μάχη για απάντληση υδάτων από 400 και περισσότερα σπίτια. Στον Δήμο Κονιστρών, δύο κατοικίες κατέρρευσαν, ενώ σε 30 οι ζημιές από τις λάσπες είναι πολλές. Τέλος, στον Δήμο Αυλώνος έχουν καταστραφεί οι διαβάσεις του χειμάρρου Χόνδρου, ενώ η παρόχθια ζώνη κατέρρευσε σε μήκος μεγαλύτερο των 400 μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή