Μόνη τους επιλογή το εμφιαλωμένο

Μόνη τους επιλογή το εμφιαλωμένο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο εργαστηριακών ελέγχων της καταλληλότητας των πόσιμων υδάτων ξεκίνησαν πρόσφατα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Ερευνών «Αρχιπέλαγος» σε μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, οι Φούρνοι, το Μαράθι, ο Αγ. Μηνάς, όπου οι κάτοικοι πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα είδος δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του συνόλου των υδάτων, με το βάρος να δίνεται επίσης και σε εκείνα της κολύμβησης. Παράλληλα, θα αναζητηθούν οι αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του νερού.

Τα πεπαλαιωμένα δίκτυα που χρήζουν συντήρησης ή αλλαγής και οι ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης είναι βασικά αίτια για την αμφισβητούμενης καταλληλότητας ποιότητα των υδάτων. Σε αυτό συντελούν οι μέθοδοι αποθήκευσης, που έχουν μεταβληθεί με την πάροδο των ετών. «Παλαιότερα συνηθιζόταν να φυλάσσεται το νερό σε χώρους σκιερούς, δροσερούς, και κατά προτίμηση υπόγειους», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θ. Τσιμπίδης. «Οι σημερινές συνθήκες συγκέντρωσης και αποθήκευσης του νερού δεν είναι πάντα οι ενδεδειγμένες. Ντεπόζιτα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, σημεία όπου το νερό παραμένει στάσιμο, παλαιό δίκτυο, συντελούν στην ακαταλληλότητα του νερού. Στις πρώτες δειγματοληψίες παρατηρήθηκε περίεργη κατανομή βακτηρίων, ωστόσο θα ακολουθήσουν επαναληπτικές, από τις οποίες θα προκύψουν αναλυτικότερα στοιχεία που θα προσφέρουν πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην υδροδότηση των νησιών. Παράλληλα, θα εξεταστούν τυχόν αποκλίσεις σε αποτελέσματα αναλύσεων που ενδεχομένως προκύπτουν από τη μεταφορά και αποθήκευση του νερού σε διαφορετικές υδροφόρες», καταλήγει.

Σε μεγάλο ποσοστό, οι κάτοικοι νησιών όπως τα παραπάνω καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, το οποίο «αφενός επιβαρύνει την τσέπη τους, αφετέρου δεν μεταφέρεται πάντα υπό κατάλληλες συνθήκες, παραμένοντας στοιβαγμένο επί ημέρες σε παλέτες και αρκετές φορές υπό ακατάλληλη θερμοκρασία. Παράλληλα, δημιουργεί τόνους σκουπιδιών από τα αναρίθμητα άδεια πλαστικά μπουκάλια» συνεχίζει. Μόνο για το 2008, το συνολικό κόστος μεταφοράς πόσιμου νερού με πλοία – υδροφόρες ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης σε μέρος των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μεταξύ των οποίων το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, το Μαράθι.

Τακτικές αναλύσεις

Η επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους μεταβαίνει με δικά της πλωτά μέσα στα μικρά νησιά και επιστρέφει με δείγματα νερού στην ερευνητική της βάση στη Σάμο, όπου έχει προστεθεί ένα από τα λίγα στη χώρα εργαστήρια ανίχνευσης αρσενικού. «Μέσα από τις τακτικές αναλύσεις και την ενημέρωση που θα συνεχιστεί τον χειμώνα ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας με τον εντοπισμό πιθανών πηγών ρύπανσης και προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης», διευκρινίζει κ. Τσιμπίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή