Στα ύψη η ζήτηση για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στα ύψη η ζήτηση για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των παιδικών σταθμών τουλάχιστον κατά 30, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια λειτουργίας του (ιδρύθηκε το 1859 και φιλοξένησε έως σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά).

Κρίσιμη ηλικία

Το πρώτο ελληνικό ίδρυμα περίθαλψης βρεφών είδε φέτος να εκτοξεύεται η ζήτηση για μία θέση στις αίθουσές του. Τουλάχιστον 1.000 περισσότερες, λέει η πρόεδρος του Βρεφοκομείου κ. Ηρα Βαλσαμάκη, ήταν οι αιτήσεις των γονιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα του δήμου Αθηναίων, που ζήτησαν να γράψουν τα παιδιά τους στους 97 εν λειτουργία βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δεν εξυπηρετήθηκαν όλοι. Από τις 8.500 αιτήσεις μόνο οι 5.700 κατέστη εφικτό να ικανοποιηθούν στους 97 σταθμούς του δήμου. Τα υπόλοιπα παιδιά έμειναν εκτός. Η ζήτηση ήταν, και όπως αναμένεται θα είναι και τα επόμενα χρόνια, μεγάλη. Οχι μόνο γιατί η οικονομική στενότητα έστειλε πολλούς γονιούς στους δημοτικούς σταθμούς με χαμηλά τροφεία, αλλά και γιατί εκεί γίνεται ουσιαστική δουλειά στην κρίσιμη προσχολική ηλικία. «Στόχος μας» λέει η κ. Βαλσαμάκη, που βρίσκεται στο τιμόνι του Βρεφοκομείου τα πέντε τελευταία χρόνια «είναι να αξιοποιήσουμε τα 30 ακίνητα του δήμου και να αυξηθούν οι σταθμοί».

Η απόφαση γι’ αυτό είναι διαπαραταξιακή, οι αποφάσεις είναι ομόφωνες, μένει να υλοποιηθούν.

Αγωνιώντας πραγματικά για τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας και υπερασπιζόμενη τη δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, η αρμόδια αντιδήμαρχος, φιλόλογος στο επάγγελμα, κ. Βαλσαμάκη, λέει στην «Κ» ότι δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που εκτίναξε φέτος τον αριθμό των αιτήσεων. «Αλλωστε υπάρχουν επιστολές στο δήμο οικογενειών με υψηλό εισόδημα που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους». Τα παιδιά δεν φυλάσσονται απλά στους χώρους των σταθμών. Φτάνουν στις 7 το πρωί και πολλά φεύγουν στις 4.00 το απόγευμα. Σ’ αυτές τις ώρες θα πάρουν πρωινό και μεσημεριανό, ορισμένα θα πάρουν και έναν υπνάκο. Κυρίως όμως θα έχουν παίξει, θα έχουν ζωγραφίσει, θα έχουν φτιάξει κατασκευές, θα έχουν τραγουδήσει (στα παιδιά διδάσκονται και μερικά απλά αγγλικά τραγούδια), θα έχουν χορέψει, θα έχουν συμμετάσχει σε μικρές θεατρικές απόπειρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Δημοτικό Βρεφοκομείο θα βρίσκεται τον επόμενο μήνα στη Στουτγκάρδη, σε μία διακρατική συνεργασία, για καινοτόμες προτάσεις προσχολικής αγωγής που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κόστος

Πόσα πληρώνουν οι γονείς γι’ αυτές τις υπηρεσίες; «Τα τροφεία ποικίλλουν», λέει η κ. Βαλσαμάκη. «Οι άπορες και πολύτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των υπαλλήλων του δήμου δεν πληρώνουν. Οι υπόλοιποι καταβάλλουν από 40 – 150 ευρώ μηνιαίως. Περίπου 1.870 εργαζόμενοι (παιδαγωγοί και τροφοί αλλά και μάγειροι, καθαρίστριες κ.ά) πλαισιώνουν την προσπάθεια, ενώ τα χρήματα από τα τροφεία καλύπτουν μόνο το 5% των πραγματικών δαπανών του Βρεφοκομείου (Νομικό Πρόσωπο που διοικεί όλους τους δημοτικούς και πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς που τελευταία συγχωνεύτηκαν σε διοικητικό φορέα).

Τα υπόλοιπα χρήματα ο δήμος τα παρέχει από την κρατική επιχορήγηση, που φέτος, όπως φαίνεται και από τα βιβλία του Βρεφοκομείου, μειώθηκε κατά οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Και πάλι όμως τα κατάφεραν. Και μάλιστα συμμετείχαν με 600 μερίδες στα ημερήσιο συσσίτιο των αστέγων, έστειλαν φρούτα και σαλάτες στον πατέρα Γεώργιο στην ενορία Αγ. Γεωργίου στον Κολωνό και παράλληλα φρόντιζαν για τα συσσίτια των κακοποιημένων γυναικών του δήμου και της μικρής μουσουλμανικής κοινότητας των Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή