Πληθώρα Ελλήνων φοιτητών σε ξένα ΑΕΙ

Πληθώρα Ελλήνων φοιτητών σε ξένα ΑΕΙ

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε τους περισσότερους, αναλογικά, φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όπως έχουμε και τη μεγαλύτερη φοιτητική μετανάστευση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2009, η συμμετοχή των 18χρονων στα ελληνικά ΑΕΙ αυξήθηκε κατά 75% από το 1998.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 μελών είναι μόλις 25%. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φοιτητική μετανάστευση μεταξύ των χωρών που έχουν ανεπτυγμένο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 5,5% των Ελλήνων φοιτητών σπουδάζει στην άλλη Ευρώπη, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,6%. Τι φταίει; Κυριότεροι λόγοι είναι η επιδίωξη των οικογενειών τα παιδιά να φοιτήσουν σε ΑΕΙ, σε συνδυασμό με τα στρεβλά του συστήματος εισαγωγής. Ετσι, στις ελληνικές περιφερειακές σχολές χαμηλής ζήτησης εισάγονται υποψήφιοι… κατά τύχη, ενώ όσοι έχουν την οικονομική άνεση επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή