Λιγότεροι θάνατοι κάθε Σεπτέμβριο σε όλη τη Μεσόγειο

Λιγότεροι θάνατοι κάθε Σεπτέμβριο σε όλη τη Μεσόγειο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λιγότερο «επικίνδυνος» μήνας για την υγεία των Ελλήνων φαίνεται ότι είναι ο Σεπτέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφονται λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με το υπόλοιπο έτος. Πιθανές αιτίες είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και η ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών. Οπως κατέδειξε έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε προχθές στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, η θνητότητα του γενικού πληθυσμού -από όλες τις αιτίες- μειώνεται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στις χώρες της Μεσογείου.

Οι ερευνητές του Αλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Μ. Φαλάγγα, ξεκινώντας από την απλή παρατήρηση της μειωμένης ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, επεξεργάστηκαν και συνέκριναν δεδομένα για τη θνητότητα του γενικού πληθυσμού για χρονικά διαστήματα έως και 57 ετών από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι στην Ελλάδα οι λιγότεροι θάνατοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σημειώνονται μήνα Σεπτέμβρη στα 42 από τα 47 έτη (89%) που μελετήθηκαν, με τη μέση θνητότητα να εμφανίζεται τον συγκεκριμένο μήνα μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο.

Η θερμοκρασία

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα στην Ιταλία, όπου λιγότεροι θάνατοι παρατηρήθηκαν στο 72% των μελετηθέντων ετών, Ισπανία (80%) και Κύπρο (44%). Αντίθετα, στη Σουηδία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ η ελάχιστη μηνιαία θνησιμότητα παρατηρείται τον Αύγουστο. Στην Αυστραλία οι λιγότεροι θάνατοι φαίνεται ότι σημειώνονται τον Μάρτιο και στη Νέα Ζηλανδία τον Φεβρουάριο, μήνες που αντιστοιχούν «κλιματολογικά» στους Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο Νότιο Ημισφαίριο. Οι συγγραφείς της έρευνας εστιάζουν στη διαφαινόμενη σχέση εξωτερικής θερμοκρασίας και θνησιμότητας (το κρύο και η πολλή ζέστη επιδρούν αρνητικά), προσθέτοντας ωστόσο και μία επιπλέον παράμετρο που αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D λόγω της έντονης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει ευεργετική επίδραση σε καρδιαγγειακές παθήσεις, νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα και λοιμώξεις. Επίσης, η ξεκούραση, η ψυχική ευφορία και η απαλλαγή από το άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να βοηθούν για τη μείωση της θνησιμότητας τον Σεπτέμβριο στις μεσογειακές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή