Στον «πάγο» οι εγγραφές σε κολέγια

Στον «πάγο» οι εγγραφές σε κολέγια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετεκλογικά θα… ψηφίσουν κολέγιο οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι λυκείου. Το θολό τοπίο σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αδειών στα κολέγια έχει πλήξει σημαντικά τις εγγραφές την τρέχουσα περίοδο, παρότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί. Από την άλλη, οι ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) θα στραφούν κατά των κολεγίων για παραπλανητική διαφήμιση με προσφυγή που θα κατατεθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς, περισσότεροι -κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι- απόφοιτοι λυκείου έχουν έως τώρα ζητήσει πληροφορίες για τις προσφερόμενες ειδικότητες από τα κολέγια. Ομως, ελάχιστοι αποφασίζουν να εγγραφούν, με αποτέλεσμα οι εγγραφές να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 15% με 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά, πέρυσι στο πρώτο έτος είχαν εγγραφεί περί τους 5.000 σπουδαστές στα κολέγια.

Εχει σταματήσει

Η αναντιστοιχία αυξημένου ενδιαφέροντος – μειωμένων εγγραφών αποδίδεται στην στάση αναμονής των υποψηφίων για τις μετεκλογικές εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης των κολεγίων. Σήμερα, η διαδικασία έχει σταματήσει λόγω των παραιτήσεων των εκπροσώπων των ΑΕΙ από την αρμόδια επιτροπή του υπ. Παιδείας. Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να δουν το στίγμα των προθέσεων της επόμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, λόγω της προεκλογικής περιόδου και των πιθανών μετεκλογικών εξελίξεων ορισμένα κολέγια αναμένεται να παρατείνουν την έναρξη των μαθημάτων. Συνήθως, στην πλειονότητα των κολεγίων τα μαθήματα αρχίζουν στα μέσα Οκτωβρίου. Φέτος, σε αρκετά θα αρχίσουν τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Την αβεβαιότητα ως προς την αναγνώριση των κολεγίων επιτείνουν και οι κινήσεις των ΑΕΙ, τα οποία αντιτίθενται στην αναγνώριση των κολεγίων (τουλάχιστον υπό τους σημερινούς, πολύ εύκολους όρους αξιολόγησής τους). Η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΣΕΠ έχουν εξαγγείλει την έναρξη δικαστικού αγώνα για να μην αναγνωριστούν τα κολέγια (χωρίς αυτό να αποκλείει και την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων). Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι ομοσπονδίες θα κινηθούν σε δύο άξονες. Κατά πρώτον, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αδειών ίδρυσης των 41 κολεγίων, που έχουν πρόσφατα χορηγηθεί από το υπουργείο Παιδείας και κατά του νόμου Στυλιανίδη 3996/2008, βάσει του οποίου προχώρησε η διαδικασία αδειοδότησης. Πρόθεση των διδασκόντων στα ΑΕΙ είναι να αναδείξουν τα «θολά» σημεία του νόμου ως προς το Σύνταγμα, αλλά και τις αντιφάσεις των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν προς εφαρμογή του.

Επίσης, τα ΑΕΙ θεωρούν ότι τα κολέγια παραπλανούν το κοινό όταν στις διαφημιστικές τους καταχωρίσεις παρουσιάζονται ως «πανεπιστήμια» ή «κολέγια» διότι ακόμη δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας. Για το θέμα από την πλευρά του ο κ. Καρκανιάς δήλωσε στην «Κ» ότι στα μέσα Ιουλίου ο Σύνδεσμος έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν, ακόμη και χωρίς άδεια, διαφημιστούν ως «κολέγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή