Τα παιδιά προτιμούν σνακ και σοκολάτες

Τα παιδιά προτιμούν σνακ και σοκολάτες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψωμί, τυρί, ελιές και ντομάτα ήταν το κολατσιό που έβγαζε τυλιγμένο σε μια καρό πετσέτα από τον δερμάτινο χαρτοφύλακά του ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο». Την ίδια στιγμή που ο κ. «καθηγητής» έτρωγε μόνος, οι κινηματογραφικές «κορασίδες» ολοκλήρωναν στην τραπεζαρία του Κολλεγίου Αθηνών ένα δυσδιάκριτο στην κάμερα γεύμα.

Πενήντα χρόνια αργότερα, το κολατσιό του κ. «καθηγητή» θεωρείται από τα πλέον ενδεδειγμένα σε ό,τι αφορά τη διατροφική του αξία. Τα συστατικά του βρίσκονται στις σχολικές καντίνες, ως γέμιση σε σάντουιτς ή τοστ, που τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη περιμένουν το μαθητικό χαρτζιλίκι για να εγκαταλείψουν το ψυγείο του κυλικείου. Σάντουιτς και τοστ με τυρί, κουλούρι, σταφιδόψωμο, φρυγανιές, γάλα, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα, ρυζόγαλο, μικρό μπουκαλάκι νερό και φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη κάνουν «παρέα» με άλλα, όχι πάντα υγιεινά, σνακ που συνήθως προτιμώνται πιο εύκολα από τους μαθητές – «πελάτες» και βοηθούν τον κυλικειάρχη να «βγάλει» το ενοίκιο της καντίνας που κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως και 70.000 ευρώ ετησίως.

Αυτό δείχνει πρόσφατη έρευνα του ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 μαθητές τρώνε τυρόπιτες, κρουασάν, πίτσες και σοκολάτες και μόνο ένα 7,35% φέρνει φαγητό από το σπίτι. Την ίδια στιγμή, το φιλόδοξο πρόγραμμα που στα τέλη Ιουνίου είχε ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δωρεάν παροχή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία από αυτό το σχολικό έτος, έχει «παγώσει», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Κυλικείων Αθήνας και γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης, κ. Δημήτρη Μελισσουργό.

«Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην έλλειψη διατροφικής εκπαίδευσης, που ξεκινά από το σπίτι», συνεχίζει. «Πολλοί γονείς διοργανώνουν τα γενέθλια των παιδιών τους σε φαστφουντάδικα και στις εκδηλώσεις, θέλουν να υπάρχουν αναψυκτικά», προσθέτει. Ωστόσο, πολλοί είναι οι γονείς που κάθε χρόνο τέτοια εποχή αλλά και στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα προϊόντα που δεν επιτρέπεται να διατίθενται από τις καντίνες των σχολείων. «Ζητάμε περισσότερους ελέγχους», λέει στην «Κ» η κ. Αννα Ευθυμίου, πρόεδρος της ΜΚΟ «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» (ΝΕΟΙ), που παραδέχεται ότι οι παρασπονδίες δεν συνιστούν τον κανόνα. Από την άλλη, «θα βοηθούσε αν δεν κυριαρχούσε η αντίληψη ότι πρόκειται περί κερδοσκοπικής επιχείρησης» προσθέτει από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, αφού «συνήθως μισθώνεται σε όποιον κάνει την υψηλότερη προσφορά στις σχολικές επιτροπές», σύμφωνα με την κ. Ελένη Αλευρίτου, πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής»). Μια λύση θα ήταν «ένας συνδυασμός διατροφικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενων γευμάτων, όπως συμβαίνει στις χώρες της Ν. Αμερικής», καταλήγει ο κ. Μελισσουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή