Ζωντανοί χώροι τα αστικά πάρκα στην Ευρώπη

Ζωντανοί χώροι τα αστικά πάρκα στην Ευρώπη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πάρκο στο Ελληνικό (4.000 στρέμματα), το πάρκο στο Γουδί (4.500) τείνουν να λάβουν διαστάσεις αστικού μύθου καθώς η υπόσχεση για τη δημιουργία τους εκκρεμεί πολλά χρόνια. Επίσης αν και «μητροπολιτικά» δεν είναι καθόλου «τεράστια» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενδεικτικά στη Μόσχα το Kolomenskoe Park, συνολικής επιφάνειας 3.900 στρεμμάτων, και το Sokolniki Park, με επιφάνεια 6.000 στρέμματα. Στη Βιέννη το Wiener Prater Park περιλαμβάνει το διάσημο λούνα παρκ, και έχει συνολική επιφάνεια 6.140 στρέμματα. Στη Μαδρίτη εκτός από το Parque del Buen Retiro et Jardin Botanico με επιφάνεια 1.430 ένας πολύ ζωντανός χώρος κοντά στη ζωή των πολιτών και το Parque Juan Carlos 1 ένα καινούριο πάρκο 2.200 στρεμμάτων, υπάρχει σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης το Casa de Campo τεράστιο πάρκο 17.220. Το Λονδίνο διαθέτει 8 πάρκα που έχουν έκταση συνολικά 22.000 στρέμματα μεταξύ των οποίων το Richmond Park (9.550 στρέμματα), το Bushy Park (4.400 στρέμματα), το Hampstead Park (3.200 στρέμματα), το Regent’s Park (1.948 στρέμματα) και το γνωστό Hyde Park (1.420 στρέμματα). Το Παρίσι επίσης είναι χαρακτηριστικό για το δίκτυο των ελεύθερων χώρων του και των χώρων πρασίνου. Εκτός από τους μνημειακούς χώρους, όπως το ανάκτορο των Βερσαλλιών και τα Ηλύσια Πεδία υπάρχει το Park de Saint Cloud (4.600 στρέμματα) το Bois de Vincennes (9.950 στρέμματα) και το δάσος της Βουλώνης με έκταση 8.460 στρέμματα.

«Τυχερές πόλεις»

«Πολλά από αυτά τα πάρκα είναι η εξέλιξη των βασιλικών μεγάλων κήπων που υπήρχαν σε αυτές τις χώρες και με αυτή την έννοια αυτές οι πόλεις είναι τυχερές», λέει κ. Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ που έχει συντάξει έρευνα που αφορά το πάρκο στο Γουδί σε σχέση με τα μεγάλα πάρκα της Ευρώπης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι τους κήπους αυτούς τους φρόντισαν και τους μεταμόρφωσαν ώστε να τους μεταβάλουν σε αστικά πάρκα. Δημιούργησαν ωστόσο και νέα πάρκα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα μεγάλα πάρκα με αυτόν τον απλουστευτικό τρόπο, συγκρίνοντας απλά τα μεγέθη», τονίζει η κ. Χατζηκωνσταντίνου. «Στην Ευρώπη τα πάρκα αυτά εντάσσονται σε ένα δίκτυο ελεύθερων χώρων» που αναβαθμίζουν τη ζωή στην πόλη και προσφέρουν στους πολίτες την ευκαιρία να έχουν πολλές εμπειρίες», εξηγεί. Υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρηση και τη διατήρησή τους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έρευνα του Εργαστηρίου για το ιστορικό Regent’s Park του Λονδίνου «η συντήρηση του πάρκου είναι εντατική, η αλλαγή των διακοσμητικών στοιχείων αρκετά συχνή, φυτεύονται συστηματικά νέα δέντρα τα οποία εν καιρώ θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή