Μόνο σε σοβαρά περιστατικά το τεστ

Μόνο σε σοβαρά περιστατικά το τεστ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβος και ελλιπής πληροφόρηση είναι οι δύο βασικές αιτίες που οδηγούν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων άτομα που ακόμα και με ένα απλό συνάχι, απαιτούν να κάνουν το ειδικό τεστ για τη νέα γρίπη. Σε αυτούς έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα και μαθητές σχολείων, που με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης «παραπέμπονται» -συνήθως από τους εκπαιδευτικούς- για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Οι ειδικοί γιατροί διευκρινίζουν στην «Κ» ότι το τεστ για τη γρίπη δεν προσφέρει καμία προστασία, ούτε διαφοροποιεί τη θεραπεία, και απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να έρχονται πρώτα σε επαφή με τον γιατρό τους πριν μεταβούν στο νοσοκομείο.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το υπουργείο Υγείας, έδωσαν οδηγίες να γίνεται εργαστηριακή διερεύνηση της νέας γρίπης μόνο σε σοβαρά περιστατικά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην «Κ» η διευθύντρια- πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», κ. Αναστασία Αμφιλοχίου, «σε κάθε «υποψήφιο» ασθενή της γρίπης που προσέρχεται στο νοσοκομείο πρέπει να εξηγούμε γιατί δεν λαμβάνουμε πλέον επίχρισμα». Και εξηγεί, «αρχικά, η εργαστηριακή διερεύνηση της γρίπης γινόταν για να περιχαρακώσουμε την εστία της γρίπης και να ενημερωθούν οι οικείοι του ασθενούς. Οταν, όμως, πλέον η νέα γρίπη κυκλοφορεί ευρέως, η εργαστηριακή επιβεβαίωση δεν προσφέρει τίποτα». «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος», τονίζει η κ. Αμφιλοχίου, «είναι ότι το τεστ για τη νέα γρίπη δεν προστατεύει τον ασθενή, ούτε αλλάζει τη θεραπεία που θα λάβει. Ούτως ή άλλως, η αντιιική αγωγή δίνεται μόνο σε σοβαρά περιστατικά».

Παρερμηνεία

Πλην των ασθενών που χωρίς να έχουν σοβαρά συμπτώματα ζητούν να εξετασθούν για τη νέα γρίπη, οι γιατροί των νοσοκομείων βρίσκονται αντιμέτωποι και με μία νέα πραγματικότητα. Να παρέχουν βεβαιώσεις σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σχετικά με την προσβολή ή μη προσβολή τους από τη νέα γρίπη, προκειμένου να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο στα σχολεία τους. «Την περασμένη Τρίτη, σε διάστημα δύο ωρών απευθύνθηκαν στο «Σισμανόγλειο» τρεις μαθητές Λυκείου με συμπτώματα από διαφορετικά σχολεία της περιοχής και τους έστειλαν οι εκπαιδευτικοί για να εξετασθούν. Οι μαθητές μάς είπαν ότι εάν δεν τους δώσουμε βεβαίωση ότι δεν έχουν γρίπη, δεν τους δέχονται στο σχολείο», λέει η κ. Αμφιλοχίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των οδηγιών που έχουν λάβει τα σχολεία από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας δεν προβλέπεται ιατρική βεβαίωση για τη νέα γρίπη.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει στην «Κ» και ο κ. Νίκος Σπυρίδης, παιδολοιμωξιολόγος, λέκτορας Παιδιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική στο «Αγλαΐα Κυριακού». Οπως επισημαίνει, οι γονείς φέρνουν το παιδί που έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, ζητώντας βεβαίωση για το εάν έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη, την οποία όπως λένε πρέπει να την προσκομίσουν στο σχολείο. «Ομως, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα έαν κάποιος έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη εάν δεν γίνει εργαστηριακή διερεύνηση», σημειώνει, προσθέτοντας ότι έχουν σημειωθεί κατά καιρούς έντονοι καβγάδες, ακόμα και βιαιοπραγίες (!), μεταξύ γιατρών και γονέων για το τεστ, αλλά και για τη χορήγηση αντιιικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή