ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετεγκατάσταση μεταναστών με χρηματοδότηση από Ε.Ε.

Με 4.000 ευρώ ανά πρόσφυγα πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μετεγκατάσταση κάθε πρόσφυγα από κράτος-μέλος ή τρίτο κράτος σε άλλο κράτος-μέλος. Ηδη 8.000 Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από τη Συρία και την Ιορδανία σε κράτη-μέλη και πρόσφατα ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και δικαιούχων ανθρωπιστικής προστασίας από τη Μάλτα στη Γαλλία. Μέχρι τώρα συμμετοχή στα προγράμματα έχουν δηλώσει 12 κράτη-μέλη (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Τσεχία).

«Οι ενέργειες που αποσκοπούν στην εσωτερική μετεγκατάσταση δεν συνεισφέρουν σε μακροπρόθεσμη λύση» ήταν η θέση της Βρετανίας στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι έχει δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα μετεγκατάστασης. Θυμίζουμε ότι ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών μετά την πρόσφατη διάλυση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο Καλαί και τη σύλληψη 276, μεταξύ των οποίων 125 ανήλικοι, δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι «οι μετανάστες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»… Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακή ήταν η πρόταση της Ιταλίας, να δημιουργηθεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στη Λιβύη (ήδη προωθεί την εξέταση αιτημάτων ασύλου εκτός Ε.Ε., στη Β. Αφρική).

Στο τραπέζι τέθηκε και το «καυτό» θέμα του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ο κανονισμός «δεν λειτουργεί αποτελεσματικά εξαιτίας της έλλειψης εναρμόνισης σε επίπεδο παροχής προστασίας από κράτη-μέλη» και ανέφερε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας πρόσφατα απαγόρευσε την επιστροφή Ιρακινού στην Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι η χώρα μας δεν πληροί τα κριτήρια υποδοχής προσφύγων. Η Ολλανδή υφυπουργός Μετανάστευσης συμφώνησε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που αμφισβητούν την ποιότητα της παρεχόμενης προστασίας σε ορισμένα κράτη-μέλη και εξέφρασε την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης προς τα κράτη που δέχονται υπερβολικές πιέσεις (δηλαδή μεταφορά τεχνογνωσίας -ήδη έχει ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα με την Ελλάδα- όχι όμως αποδοχή προσφύγων). Ο γεν. γραμματέας του υπ. Εσωτερικών κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης ζήτησε τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής και με άλλες χώρες καταγωγής (Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Ερυθραία, Μιανμάρ, Μπαγκλαντές, Νιγηρία) και τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας να συνεργασθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Επανεισδοχής αφού λαμβάνει και κοινοτική χρηματοδότηση.