Ναυάγια πλοίων με ραδιενεργά απόβλητα απειλούν την Ελλάδα και την Ιταλία

Ναυάγια πλοίων με ραδιενεργά απόβλητα απειλούν την Ελλάδα και την Ιταλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να γιατί επιμένουμε ότι η απόφαση για εγκατάσταση και λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα δεν μπορεί ποτέ να είναι απόφαση ενός κράτους, αλλά και των γειτονικών του». Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Γεράνιος έχει το τελευταίο διάστημα στραμμένο το βλέμμα του στην Ιταλία, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκάνδαλο (πυρηνικών) μεγατόνων, με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνες περιβαλλοντικών οργανώσεων της γείτονος, στην Αδριατική και το Ιόνιο «κρύβονται» εδώ και χρόνια περισσότερα από 30 ναυάγια πλοίων με άκρως επικίνδυνο φορτίο. Πρόκειται για πλοία που μετέφεραν τοξικά ή και ραδιενεργά βιομηχανικά απόβλητα, μεταξύ των οποίων και απόβλητα από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, τα οποία βύθιζε η μαφία (λεγόμενη και «οικο-μαφία»), προκειμένου να μην επωμίζεται το κόστος της νόμιμης διαχείρισής τους.

Σε περίπτωση διάβρωσης

Οπως προέκυψε από τις έρευνες στην Ιταλία, επτά από αυτά τα ναυάγια βρίσκονται κοντά στις ελληνικές ακτές. Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε περίπτωση διάβρωσης των δεξαμενών, θα υπάρξει διαρροή ραδιενεργού υλικού το οποίο ενδέχεται να εισέλθει και στην τροφική αλυσίδα. Από τις δειγματοληψίες στα επιφανειακά νερά της περιοχής που είχε πραγματοποιήσει από το 1993 έως το 2003 το Εργαστήριο Περιβάλλοντος του «Δημόκριτου» δεν είχαν προκύψει ανησυχητικά ευρήματα, ενώ εντός των φυσιολογικών τομών (κάτω από τα 10 Bq/m³) ήταν και οι τιμές των ραδιοϊσότοπων που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια «Διεθνούς Κρουαζιέρας» που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 στο Ιόνιο και την Αδριατική από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του «Δ» και το ΕΛΚΕΘΕ. Αυτό ωστόσο δεν εφησυχάζει τους ειδικούς. Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Χρήστος Χουσιάδας, υπάρχει πιθανότητα να έχει υπάρξει διαρροή του υλικού και αραίωσή του στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύεται. «Είναι σαν να κυνηγάς ένα φάντασμα», λέει. «Θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη διερεύνηση, να ξέρουμε τι ψάχνουμε και πού». Σύμφωνα με τον κ. Γεράνιο, όλα εξαρτώνται από τον εντοπισμό των ναυαγίων, «το οποίο μπορεί να γίνει με χρήση βαθυσκαφών που μετρούν την ακτινοβολία». «Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αφού κανείς δεν πιστεύει ότι η μαφία θα είχε προχωρήσει σε καλή θωράκιση των δεξαμενών με τα απόβλητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή