Συμπληρωματικές διώξεις εις βάρος των τεσσάρων

Συμπληρωματικές διώξεις εις βάρος των τεσσάρων

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνια, όπως και οι απολογίες των κατηγορουμένων, ήταν η διάσκεψη μεταξύ της 32ης τακτικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα για το αν τα φερόμενα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς» Μυρτώ Παντέλογλου και Εμμανουήλ Γιόσπας θα κριθούν προφυλακιστέοι. Οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 20.30, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε κριθεί η ποινική τους μεταχείριση. Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι επίσης κατηγορούμενοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και Παναγιώτης Μασούρας.

Μετά τη μελέτη της ογκωδέστατης δικογραφίας, που αφορά τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, η 32η τακτική ανακρίτρια ζήτησε την απαγγελία συμπληρωματικής κατηγορίας σε βάρος των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου άσκησε σε βάρος τους συμπληρωματική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδιο αδίκημα απαγγέλθηκε και σε βάρος των έξι ακόμη προσώπων που καταζητούνται με εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, οι Παναγιώτης Μασούρας, Μυρτώ Παντέλογλου, Εμμανουήλ Γιόσπας, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης καθώς και τα έξι άτομα που καταζητούνται φέρονται ότι «συγκρότησαν και παρέμειναν συνειδητά έπειτα από συναπόφαση, θέληση και ελεύθερη σκέψη, ενταγμένοι ως μέλη σε δομημένη, με διαρκή δράση και οργάνωση ομάδα που αποτελείτο από περισσότερα από τρία πρόσωπα (τρομοκρατική οργάνωση) με χωριστούς κατά περίπτωση για τον καθένα τους ρόλους που δρουν από κοινού, με σκοπό την επανειλημμένη τέλεση περισσότερων κακουργημάτων…». Περαιτέρω τους αποδίδεται ότι «με πρόθεση κατασκευάσατε και κατείχατε εκρηκτικές βόμβες με σκοπό να τις χρησιμοποιείτε για να προκαλέσετε κοινό κίνδυνο σε πράγματα και άνθρωπο…». Κύριο στοιχείο στο οποίο στηρίζεται το κατηγορητήριο αποτελεί ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στο διαμέρισμα του διώροφου στο Χαλάνδρι. Ο εν λόγω εκρηκτικός μηχανισμός είναι «παρόμοιος» με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη και της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη.

Οι απολογίες των δύο νεαρών άρχισαν στις 10 χθες το πρωί. Καθ’ όλη τη διάρκειά τους στο προαύλιο έξω από το κτίριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες φίλοι τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οιαδήποτε σχέση τους με τρομοκρατικές ενέργειες και το σύνολο του κατηγορητηρίου, ενώ εν πολλοίς ενέμειναν στα όσα είχαν ισχυριστεί προανακριτικά.

Πλήρης άρνηση

Η Μυρτώ Παντέλογλου επανέλαβε ότι η εμπλοκή της στην υπόθεση οφείλεται στη σχέση της με τον συγκατηγορούμενό της Εμμ. Γιόσπα. Η ίδια διευκρίνισε ότι επισκέφθηκε κάποιες φορές «μαζί με τον Μάνο το σπίτι του Χάρη, όμως ουδέποτε αντελήφθην κάτι παράνομο». Η ανακρίτρια ρώτησε επίμονα την κατηγορούμενη σχετικά με τη διαρρύθμιση του διαμερίσματος και τα πρόσωπα που επισκέπτονταν τον Χ. Χατζημιχελάκη. Οπως και προανακριτικά, η Μυρτώ Παντέλογλου κατονόμασε στην ανακρίτρια άτομα που επισκέπτονταν το διαμέρισμα και τα οποία ήδη καταζητούνται, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στον άνδρα ο οποίος ζούσε στο υπόγειο της πολυκατοικίας, ο οποίος επίσης καταζητείται.

Σε πλήρη άρνηση του κατηγορητηρίου προέβη απολογούμενος ο Εμμ. Γιόσπας. «Αρνούμαι μετ’ αγανακτήσεως και αντικρούω τις σε βάρος μου αποδιδόμενες κατηγορίες. Είναι αδιανόητο να κατηγορούμαι ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή σύχναζα στο σπίτι του ξαδέλφου μου (σ.σ. κατηγορούμενου Χ. Χατζημιχελάκη).

Οσον αφορά το διαμέρισμα του Χατζημιχελάκη, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ήταν τόπος συνάντησης φίλων «με σκοπό τη διασκέδαση. Συνήθως παίζαμε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι ύποπτο». Οπως και προανακριτικά, ο κατηγορούμενος κατονόμασε πρόσωπα που επισκέπτονταν «το σπίτι του ξαδέλφου» τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τις καταθέσεις των αστυνομικών και τις χαρακτήρισε αόριστες και ασαφείς. «Δεν έχουν σωστή αντίληψη του χώρου. Δεν αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές και αυτοτελείς κατοικίες». Προς τούτο ο κατηγορούμενος ζήτησε να διενεργηθεί αυτοψία.

Ο Γιόσπας αναφέρθηκε στη σχέση του με τη Μυρτώ Παντέλογλου, ενώ για τον Π. Μασούρα υποστήριξε ότι τον γνώρισε προ έτους στο γυμναστήριο. Κατά τον Γιόσπα, ο Μασούρας είχε γνωριστεί με τον Χατζημιχελάκη αρχές καλοκαιριού. «Δεν με αγγίζει και δεν νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ για κάτι το οποίο ούτε γνωρίζω ούτε οποιαδήποτε σχέση έχω», καταλήγει στο απολογητικό του υπόμνημα εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά των ΜΜΕ στα οποία «παρουσιάζεται ένας Μάνος που δεν τον αναγνωρίζω».

Απολογούμενος σήμερα ο Π. Μασούρας αναμένεται αρνηθεί την κατηγορία και να αιτιολογήσει το γεγονός ότι είχε στην κατοχή του κλειδιά από το διαμέρισμα του Χαλανδρίου, λέγοντας ότι άφηνε εκεί τη μηχανή του. Από την πλευρά του ο Χ. Χατζημιχελάκης αναμένεται να υπονοήσει ότι κάποιοι από τους φίλους του είχαν κλειδιά και συνεπώς μπορεί να τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην ντουλάπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή