Σε εκκρεμότητα η υδροδότηση μικρών νησιών

Σε εκκρεμότητα η υδροδότηση μικρών νησιών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό περίπου 20 μικρά νησιά του Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Παρότι κανονικά σήμερα έληγε η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο της εταιρείας «Υδροδοτική», που παρέχει νερό στα άνυδρα νησιά, το χειρότερο απετράπη προς το παρόν. Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη συνάντηση του πλοιοκτήτη με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκη αποφασίστηκε να δοθεί παράταση τουλάχιστον 20 ημερών, μέχρι να βρεθεί μια νομική φόρμουλα για να μη θεωρείται παράνομη η μεταφορά του νερού και τελικά να αποφασιστεί μία οριστική λύση, ώστε τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που δεν διαθέτουν αυτόνομη ύδρευση να συνεχίσουν να προμηθεύονται νερό από την Αθήνα.

«Δεν μπορώ να αφήσω χωρίς νερό τα νησιά, στα οποία μεταφέρω νερό τα τελευταία 30 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ήταν απάνθρωπο» λέει στην «Κ» ο πλοιοκτήτης της εταιρείας «Υδροδοτική» κ. Χρήστος Ηλιακίδης και συμπληρώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αυξήσει την τιμή, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 5,20 ευρώ το κυβικό μέτρο για τα Δωδεκάνησα και στα 6,50 ευρώ για τις Κυκλάδες.

Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι τιμές είναι σχεδόν σταθερές για όλα τα νησιά, οι τοπικοί άρχοντες κάνουν λόγο για υψηλότερο κόστος. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια το κράτος πλήρωνε 8,5 ευρώ το κυβικό μέτρο για να έρχεται το νερό στη Μήλο. Ευτυχώς, από τον Ιούλιο του 2007 έχουμε πλήρη αυτάρκεια λόγω του εργοστασίου αφαλάτωσης και την αξιοποίηση του αιολικού πάρκου. Σήμερα, το νερό κοστίζει 1,80 ευρώ το κυβικό μέτρο», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Μήλου κ. Γ. Τσαΐνης και εξηγεί ότι «μέσα σε μια χρονιά το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υδροδοτούνται με συνεχή ροή ακόμα και οι πιο μικροί απομακρυσμένοι οικισμοί του νησιού».

Στην Αμοργό η εξάρτηση από εξωτερικές πηγές υδροδότησης είναι μεγάλη (περίπου 70%), ενώ το 30% του νερού προέρχεται από τοπικές γεωτρήσεις. «Το πρόβλημα θα οξυνθεί το καλοκαίρι, καθώς με τις γεωτρήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε νερό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αμοργού κ. Νικ. Φωστιέρης.

Υδρογεωλογική μελέτη για τους Λειψούς

Το παράδειγμα της Μήλου και της Σύμης που προχώρησαν σε μονάδες αφαλάτωσης σε συνδυασμό με αιολικά πάρκα και πλέον δεν εξαρτώνται από κανέναν ενδέχεται να ακολουθήσουν και οι Λειψοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη πλήρης υδρογεωλογική μελέτη. «Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά προς το παρόν δεν υλοποιείται λόγω γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, υπάρχει στο νησί μία λιμνοδεξαμενή, η οποία δυστυχώς υπολειτουργεί εδώ και 15 χρόνια λόγω διαφορετικής προσέγγισης υπουργείου και νομαρχίας. Είχαμε αρκετές μικρές εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν προχώρησαν. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.

Τα νησιά που μέχρι σήμερα υδροδοτούνται από την Αθήνα είναι τα εξής: Τήνος, Δονούσα, Κουφονήσι, Αγαθονήσι, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Κίμωλος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Πάτμος, Λειψοί, Ψέριμος, Νίσυρος, Χάλκη, Καστελλόριζο, Καλόλιμνος, Ρω, Μεγίστη, Παληόνησος. Επίσης, η ίδια εταιρεία που σχεδόν μονοπωλιακά υδροδοτεί τα μικρά νησιά του Αιγαίου προμηθεύει νερό και σε δεκάδες βραχονησίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή