Φεύγει ο μοναδικός γιατρός της Σχοινούσσας

Φεύγει ο μοναδικός γιατρός της Σχοινούσσας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σχοινούσσα, το Κουφονήσι, η Φολέγανδρος, η Ανάφη και η Σίκινος αποτελούν ιδανικούς παραθεριστικούς προορισμούς. Οι γιατροί στα μέρη, όμως, αυτά… σπανίζουν. Το πρόβλημα ήλθε στο προσκήνιο με την κατάληψη του λιμανιού της Σχοινούσσας από τους κατοίκους της, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση του γιατρού τους, που καλείται να μετακομίει στο Κουφονήσι. Οι άνθρωποι του νησιού ανέκαθεν εξυπηρετούντο από έναν αγροτικό ιατρό, ωστόσο πριν από τέσσερα χρόνια εγκαταστάθηκε στο νησί με την οικογένειά του ένας παθολόγος. «Ηταν η φωτεινή τετραετία για το νησί, ο κόσμος βρήκε την υγειά του. Αλλωστε για το νησί μας, που έχει πληθυσμό 250 άτομα, προβλέπεται η θέση ενός ειδικευμένου γιατρού, δύο αγροτικών και μιας νοσηλεύτριας», επισημαίνουν οι ντόπιοι. Η διαμαρτυρία της Σχοινούσσας δεν στρέφεται κατά του γειτονικού νησιού, αλλά εναντίον του υπουργείου που δεν μεριμνά για την κάλυψη των κενών αυτών. Η θέση του γιατρού στο Κουφονήσι (που αριθμεί περίπου 450 κατοίκους) έχει ορφανέψει εδώ και ενάμιση χρόνο, όταν ο διορισμένος γιατρός ιδιώτευσε. Στο διάστημα αυτό τις ανάγκες του πληθυσμού καλύπτει ο αγροτικός της γειτονικής Σχοινούσσας.

Παρόμοιο σκηνικό στη Φολέγανδρο

Η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ στη Φολέγανδρο, που αριθμεί τον χειμώνα 700 άτομα και το καλοκαίρι φιλοξενεί 3.000. «Μας φροντίζουν δύο αγροτικοί γιατροί, που έχουν πολύ φιλότιμο αλλά μικρή πείρα» λέει στην «Κ» κοινοτικός σύμβουλος του νησιού. «Πριν από δέκα χρόνια είχε διοριστεί επί μία 3ετία ένας ειδικευμένος γιατρός που άφησε εποχή. Ηταν εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Οταν προκύπτουν προβλήματα υγείας τον συμβουλεύομαι τηλεφωνικά». Και για τους 270 κατοίκους της Ανάφης η ιατρική περίθαλψη αποτελεί μια παλιά και γλυκιά ανάμνηση.   «Το 2007 έφυγε ύστερα από θητεία δύο ετών» επισημαίνει τοπικός παράγοντας. «Παλαιότερα όταν συνέβαινε κάτι έκτακτο ερχόταν ελικόπτερο, τώρα και αυτό ακόμα έχει σταματήσει. Μόνο ο Θεός μας προστατεύει». Και στη Σίκινο η τοποθέτηση γιατρού και νοσηλευτή εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια. «Για εξετάσεις απευθυνόμαστε στη Μήλο ή στη Σαντορίνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή