Απροστάτευτα παιδιά στο έλεος του… νόμου

Απροστάτευτα παιδιά στο έλεος του… νόμου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μόνο ένας Πίτερ Παν θα μπορούσε να βοηθήσει σήμερα τα απροστάτευτα παιδιά της Ελλάδας, καθώς τα υπάρχοντα ιδρύματα όχι μόνο δεν διαθέτουν τη μαγική σκόνη της Τίνκερμπελ που θα τα έκανε να… πετάξουν ελεύθερα στην ελληνική κοινωνία, αλλά στερούνται και της στοιχειώδους προσοχής της ελληνικής πολιτείας.

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στη Θεσσαλονίκη για την παιδική προστασία στην Ελλάδα αποκάλυψαν πλήθος νομικών και οργανωτικών κενών. Η χώρα μας -με οξυμένα τα φαινόμενα της εμπορευματοποίησης βρεφών, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης, της παραμέλησης και εγκατάλειψης παιδιών- ρυθμίζει τα ζητήματα που ανακύπτουν με έναν ξεπερασμένο νόμο του 1960 που «δεν απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, δεν οργανώνει δομές και πρακτικές παιδικής προστασίας αλλά ούτε και τη μετα-ιδρυματική ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον».

Τα κενά σημεία του ισχύοντος νομικού πλαισίου είναι πολλά και είναι τέτοιες οι ελλείψεις των ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα υγιή απροστάτευτα παιδιά να φιλοξενούνται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανέφερε η κ. Εφη Βασιλειάδου, εντεταλμένη νομαρχιακή σύμβουλος στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία διοργάνωσε την ημερίδα.

Συχνά, προσθέτει η ίδια, τα απροστάτευτα παιδιά αντιμετωπίζονται με «όρους εντατικής», δηλαδή οι εισαγγελείς αναγκάζονται να τα στέλνουν σε ιδρύματα άλλων νομών, εκεί που κατορθώνουν να εξασφαλίσουν μια θέση- κρεβάτι.

Ερευνα στην οποία έλαβαν μέρος 33 Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας και 11 ιδρύματα σε όλη τη χώρα έδειξε ότι στους περισσότερους νομούς δεν υπάρχουν καθόλου δομές που να ασκούν ιδρυματική πολιτική.

Ενα 60% σημείωσε την απουσία κατάλληλων δομών, ένα 33% ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και ένα 18% τόνισε την απουσία κρατικής μέριμνας και την έλλειψη συνδρομής του κράτους σε οποιαδήποτε μετα-ιδρυματική πολιτική. Η ελληνική πολιτεία διατείνεται ότι ασκεί πολιτική στήριξης των απροστάτευτων παιδιών χορηγώντας ένα επίδομα 44 ευρώ τον μήνα και το οποίο δικαιούνται οικογένειες με «ανώτατο» καθαρό μηνιαίο εισόδημα 234 ευρώ, αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

Αν και το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν διευκολύνει την υιοθεσία παιδιών, με αποτέλεσμα τη μακρόχρονη παραμονή τους σε ιδρύματα, την περασμένη πενταετία στη Θεσσαλονίκη υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγιναν 508 ιδιωτικές υιοθεσίες και 58 διακρατικές.

Επανασχεδιασμός

Φορείς και επιστήμονες προτείνουν επανασχεδιασμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας, εγκατάσταση των παιδιών σε στέγες στα πρότυπα των δομών απο-ασυλοποίησης (διαμερίσματα-ολιγομελή τμήματα-ηλικιακή κατανομή), σύσταση σε κάθε Περιφέρεια δομής για την άμεση υποστήριξη επειγόντων περιστατικών που θα παρέχουν προσωρινή διαμονή, απλοποίηση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής, αύξηση του επιδόματος των απροστάτευτων παιδιών, συνέχιση και αναπροσαρμογή του σε περίπτωση σπουδών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή