Σε έξαρση η γρίπη, άρχισε ο εμβολιασμός

Σε έξαρση η γρίπη, άρχισε ο εμβολιασμός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον απόηχο των δηλώσεων, ειδικών και μη, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι του πανδημικού εμβολίου και με την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να εμβολιάζεται η ίδια σε μία προσπάθεια να «κάμψει» τις αντιστάσεις, ξεκίνησε χθες και στη χώρα μας το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού έναντι του νέου ιού της γρίπης.

Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα της νέας γρίπης όλο και αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα επτά άτομα χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης. Μάλιστα μία ασθενής δεν είχε, πριν νοσήσει από τη γρίπη, κανένα άλλο πρόβλημα υγείας.

Χθες, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μετέβη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου και εμβολιάστηκε έναντι της νέας γρίπης. Η υπουργός χαρακτήρισε το εμβόλιο ως ένα σημαντικό όπλο και ασπίδα για τη δημόσια υγεία έναντι της πανδημίας της νέας γρίπης και αιτιολόγησε την πράξη της ως έμπρακτη στήριξη του προγράμματος, που στόχο έχει την προστασία της δημόσιας υγείας του ελληνικού λαού.

Νωρίς για συμπεράσματα

Εως τις 3 μ. μ. στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είχαν εμβολιαστεί περί τα 80 άτομα, με πρώτο τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιάννη Μυλωνάκη, ενώ ο εμβολιασμός συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», έως το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί περί τα 90 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές, ενώ υπήρξε προσέλευση και ασθενών που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου. Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την ανταπόκριση ή μη του υγειονομικού προσωπικού στο κάλεσμα για εμβολιασμό.

Κατά τη χθεσινή ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» εμβολιάστηκαν -έως το μεσημέρι- 79 άτομα, εκ των οποίων οι 9 ήταν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς. Για ενθαρρυντική συμμετοχή εργαζομένων του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» στον εμβολιασμό έκανε λόγω στην «Κ», ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Αντώνης Λαναράς, καθώς έως το τέλος της πρωινής βάρδιας είχαν κάνει το εμβόλιο 67 εργαζόμενοι.

Θετικές αντιδράσεις

Στο «Γ. Γεννηματάς» ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 3 μ. μ. και, όπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Κακολύρης – Γαργαλιάνος, το ενθαρρυντικό ήταν ότι γιατροί που αρχικά ήταν αρνητικοί έναντι του εμβολίου, δήλωναν χθες ότι θα εμβολιαστούν. «Πιστεύω ότι τελικά το υγειονομικό προσωπικό θα αντιδράσει θετικά στο κάλεσμα των υγειονομικών αρχών» σχολίασε. Στο «Γ. Γεννηματάς» εμβολιάστηκαν χθες και ιδιώτες γιατροί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι ιδιώτες γιατροί θα εμβολιαστούν με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους του ΙΣΑ στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» (όσων τα επώνυμα αχίζουν από Α έως Ι), «Ιπποκράτειο» (από Κ έως Μ), «Λαϊκό» (Ν έως Ρ) και «Ερυθρός Σταυρός» (Σ έως Ω). Στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» ο εμβολιασμός ξεκίνησε στη 1 μ. μ. και μέσα σε δύο ώρες είχαν εμβολιαστεί περίπου 35 άτομα.

Την έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έκαναν η διοικητής του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά στο ΑΧΕΠΑ και ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» κ. Γεώργιος Λακασάς. «Το καλύτερο επιχείρημα για εμβολιασμό αποτελούν έξι ασθενείς με νέα γρίπη που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΑΧΕΠΑ», ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γάκης, επισημαίνοντας ότι η προσέλευση υγειονομικού προσωπικού αυξάνεται διαρκώς.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου υποστήριξε ότι η πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών δεν θα εμβολιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή