Σε ετοιμότητα για επεισόδια

Σε ετοιμότητα για επεισόδια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973. Και ενώ το αίτημα για στήριξη της δημόσιας παιδείας «είναι φέτος επίκαιρο όσο ποτέ», όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εξίσου ισχυρό είναι το αίτημα να αποφευχθούν τα επεισόδια που στο παρελθόν έχουν αμαυρώσει την ιστορική επέτειο. Σε αυτό θα συνδράμει η ισχυρή αστυνομική δύναμη -συνολικά 6.500 άνδρες, χίλιοι λιγότεροι από πέρυσι- που με βάση τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου «θα κινηθεί διακριτικά». Η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν έκτροπα εντός του ιστορικού κτιρίου της οδού Πατησίων πριν κλείσουν οι πύλες για την πορεία (στις 4 μ. μ.) προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Από την άλλη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του ασύλου σε περίπτωση που εξωπανεπιστημιακοί μετά την πορεία κάνουν κατάληψη στο ιστορικό κτίριο. Χθες σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο πρώην υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι να υπερασπιστεί το άσυλο και ότι στα γεγονότα κατάργησης και βιασμού του θα πρέπει να αίρεται.

Χθες άνθρωποι που είχαν ζήσει εκείνη τη βραδιά, άλλοι σχεδόν συνομήλικοι της εξέγερσης, νέοι φοιτητές και φοιτήτριες γέμιζαν τον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. «Ευτυχώς είχα ρεπό και μπόρεσα να έρθω» έλεγε ο 23χρονος Τηλέμαχος. Λίγο πιο πέρα, ένας μπόμπιρας τραβούσε τους γονείς του από το χέρι: «Ηρθε από το νηπιαγωγείο και μας είπε με δικά του λόγια τι έγινε. Ηθελε πολύ να έρθουμε για να δει την πύλη», ανέφερε η 37χρονη μητέρα του Ειρήνη, πιστή στο ετήσιο «ραντεβού».

Δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν δύο πορείες. Η πρώτη, που διοργανώνει ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, θα ξεκινήσει στις 4.30 μ. μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ προς το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή. Θα συμμετάσχουν συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και κόμματα. Στις 6 μ. μ. θα ξεκινήσει η δεύτερη πορεία, από αριστερούς φοιτητικούς συλλόγους με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Πολυτεχνείο. Η ηγεσία του ΑΠΘ, με διάφορες εκδηλώσεις όλη την ημέρα, θα διατηρήσει ανοιχτό το ιδρυμα, ώστε με συνεχή παρουσία πανεπιστημιακών και φοιτητών να ελέγξει όσους τυχόν επιχειρήσουν κατάληψη κάποιου χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή