Βραδιές λόγου και γεύσης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλοίο αγκυροβολημένο, μοιάζει το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας (ΝΟΕ). Εδώ -στο λόφο Κουμουνδούρου πάνω από το Μικρολίμανο- όπου κάποτε υπήρχε ναός λατρευτικός της Αρτεμης, αρκεί να καθίσει κανείς αναπαυτικά σε κάποιο τραπέζι των εστιατορίων και να αφήσει το βλέμμα να περιπλανηθεί έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες που σε περιτριγυρίζουν. Το ταξίδι ξεκινάει ανά πάσα στιγμή. Επιβάτες; Τα μέλη αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος.

Από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, και μία φορά κάθε μήνα, ο Ομιλος θα μετατρέπεται σε «κιβωτό της θαλασσινής γαστρονομίας». Παρελθόν, παρόν και γεύσεις θα δένονται με ναυτικούς κόμπους. Ποιες τοπικές κουζίνες συναντούσαν τα ελληνικά εμπορικά πλοία όταν έφθαναν στους προορισμούς τους; Ποιες γεύσεις «έθρεψαν» τη ναυτιλία μας στους γενέθλιους τόπους της, αυτούς των ελληνικών νησιών; Τι μαγείρευαν για το πλήρωμα στα εμπορικά, τα πολεμικά καράβια και τα ψαράδικα; Στα ερωτήματα αυτά, θα απαντούν ερευνητές και άνθρωποι με εμπειρία πάνω στη ναυτιλία, μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες. Οσο για την κουζίνα του Ομίλου; Γνωστοί σεφ αλλά και σεφ πρεσβειών, των χωρών που θα αντιστοιχούν στους εκάστοτε προορισμούς, θα χαράσσουν «πορείες γεύσης». Στις 26 Νοεμβρίου το πλοίο – κιβωτός θα σηκώσει άγκυρα από τον Πειραιά, το λιμάνι-αφετηρία της ελληνικής ναυτιλίας. Μεταξύ άλλων, θα μιλήσει η κυρία Αννα Ευσταθίου-Τζιροπούλου (καθηγήτρια φιλόλογος) αλλά και ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου για την εμπειρία του πάνω στα πλοία, αφού ξεκίνησε δουλεύοντας στις κουζίνες καραβιών. Ο ίδιος, μαζί με την ομάδα του, θα ετοιμάσει τη βραδιά εκείνη το θαλασσινό μενού.

Η συμμετοχή, κατ’ άτομο (ημερίδα και δείπνο) για τα μέλη: 48 ευρώ, για τα μη μέλη: 55 ευρώ (χωρίς το κρασί). Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλ. 210-41.79.730, 210-41.71.823 (Γραμματεία ΝΟΕ), 210-41.33.108, 210-41.33.489 (εστιατόριο ΝΟΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή