Ρεκόρ αιωρούμενων σωματιδίων στα όρια Κοζάνης και Φλώρινας

Ρεκόρ αιωρούμενων σωματιδίων στα όρια Κοζάνης και Φλώρινας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10) για… ρεκόρ Γκίνες κατέγραψαν το τελευταίο 48ωρο οι σταθμοί μέτρησης στα όρια των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τα εργοστάσια και ορυχεία της ΔΕΗ.

Τα απογεύματα της περασμένης Κυριακής και της περασμένης Δευτέρας, ο σταθμός μέτρησης στο χωριό Ανάργυροι Φλώρινας κατέγραψε υψηλότατες τιμές συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, 2.616 και 1.197 μg/m3 αντίστοιχα (με όριο επιφυλακής τα 50 μg/m3), που δεν είχαν καταγραφεί άλλοτε στο ίδιο σημείο.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβάλλοντος της ΝΑ Κοζάνης που παρακολουθούν τις τιμές των σταθμών σε όλο το Λεκανοπέδιο (και ενημερώνονται και για τις μετρήσεις εκτός νομού, όπως αυτές του σταθμού Αναργύρων) θεώρησαν ότι επρόκειτο για λάθος στο ηλεκτρονικό σύστημα! Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι «ο σταθμός της ΔΕΗ από τον οποίο καταγράφηκαν οι υψηλές τιμές είναι εγκατεστημένος μέσα σε εργοτάξιο, ακριβώς δίπλα στο ορυχείο της Αχλάδας και με διαρκή κίνηση βαρέων οχημάτων». Στις… καλές ημέρες του συγκεκριμένου σταθμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του δικτύου, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων φτάνουν τα 400 μg/m3.

«Εφιαλτική κατάσταση»

«Το περιβαλλοντικό επεισόδιο συνεχίζεται. Ολοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο και στην περιοχή της Ποντοκώμης η κατάσταση είναι εφιαλτική», δήλωσε στην «Κ» ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής κληθείς να σχολιάσει τις υψηλές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφονται σε όλους σχεδόν τους σταθμούς μέτρησης του νομού.

«Η ρύπανση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και το νέφος που έχει καλύψει το λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας έχει εξαφανίσει τα βουνά από τον ορίζοντά μας», ανέφερε ο κ. Δακής.

Η Νομαρχία Κοζάνης έχει ήδη ζητήσει από τον εισαγγελέα και τη διοίκηση της ΔΕΗ να παρέμβει. Εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις ατμοηλεκτρικές μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, από προχθές έχει δημιουργηθεί νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Επιχείρησης και κατοίκων του χωριού Ακρινής (ζητούν τη μετεγκατάσταση του οικισμού – έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου) μετά την απόφαση της ΔΕΗ να κλείσει με χώματα την επαρχιακή οδό Ακρινής – Κλείτου προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για τις αποθέσεις αδρανών υλικών από τα ορυχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή