Αλλαγές και στη δομή της Δικαιοσύνης

Αλλαγές και στη δομή της Δικαιοσύνης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κριτήρια ουσίας και με γνώμονα την ανεξάρτητη στάση τους, το κύρος και την προσήλωση στο λειτούργημά τους θα καθορίζεται, πάνω απ’ όλα, η εξέλιξη των δικαστών, με ζητούμενο τη δημιουργία αυστηρού πλαισίου αξιοκρατίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ήδη αλλαγές σε βάθος για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης έχει θέσει στο επίκεντρο του διαλόγου με τους εκπροσώπους των δικαστών και των εισαγγελέων, σειρά ρυθμίσεων που θα αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο της Θέμιδος, με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της προς όφελος των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, προωθώντας άμεσα πακέτο μέτρων -το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση αμέσως μετά τις γιορτές- με προτεραιότητες στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας, αλλά και την επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Με συνεκτίμηση των θετικών αλλά και των αρνητικών από την εφαρμογή του θεσμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένος να επαφέρει άμεσα το σύστημα της εκλογής των διοικήσεων των δικαστηρίων από τους ίδιους τους δικαστές, αλλά με τρόπο, όπως δηλώνει, «ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήματα που θα ικανοποιούν τους αντιπάλους του θεσμού».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις γιορτές θα φέρει προς ψήφιση ρύθμιση για το αυτοδιοίκητο που θα προβλέπει:

-Οι δικαστές θα ψηφίζουν τους δικαστές που θα διοικούν το δικαστήριο στο οποίο ανήκουν. Για το Πρωτοδικείο θα ψηφίζουν πρωτοδίκες και πρόεδροι πρωτοδικών και για το εφετείο, εφέτες και πρόεδροι εφετών.

-Οι εκλεγμένες διοικήσεις δεν θα έχουν δικαίωμα επανεκλογής. Θα εκλέγονται για μία μόνο θητεία.

-Εκείνοι που θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, που θα είναι δηλαδή υποψήφιοι, αριθμητικά θα ορίζονται από το νόμο, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκλογής δικαστών που βρίσκονται πολύ χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα.

-Στο ίδιο νομοθέτημα, θα συμπεριληφθούν και οι ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

– Στο εξής και έως ότου υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, θα προβλέπεται ότι η επιλογή των κορυφαίων παραγόντων της Δικαιοσύνης θα γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά η Βουλή θα διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

-Συγκεκριμένοι δικαστικοί θα προτείνονται για τις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να επιλέξει έναν ανάμεσα σε αυτούς.

Κι ενώ η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα διαθέτει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία, ευρύτερη νομιμοποίηση, άλλες διατάξεις θα δίδουν δυνατότητες στους άξιους και ικανούς δικαστές και εισαγγελείς να προάγονται και να εξελίσσονται ιεραρχικά.

Το μοναδικό ώς σήμερα κριτήριο εξέλιξης, που είναι η δικαστική επετηρίδα, θα λαμβάνεται υπόψη αλλά θα υποχωρεί σε κριτήρια αξιοκρατίας, ουσιαστικής απόδοσης και ικανότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή