Ο φουσκωμένος Πηνειός, νέο «μέτωπο» στις πλημμύρες

Ο φουσκωμένος Πηνειός, νέο «μέτωπο» στις πλημμύρες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Πηνειός είναι η τρίτη κατά σειρά λεκάνη απορροής μετά τον Εβρο και τη λίμνη Καστοριάς που παρουσιάζει πλημμυρικά φαινόμενα τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, θέτοντας σε επιφυλακή και πάλι τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Διακοπή κυκλοφορίας

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες που παρατηρούνται ταυτόχρονες πλημμύρες τέτοιας έκτασης σε διαφορετικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι δύο από αυτές, ο Πηνειός και η λίμνη Καστοριάς, είναι μάλιστα λεκάνες απορροής που τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Ο Πηνειός, που το καλοκαίρι γίνεται ρυάκι, το τελευταίο 48ωρο φούσκωσε επικίνδυνα από τα νερά των βροχών και για πέμπτη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών κατέκλυσε αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Φαρκαδόνας και Οιχαλίας Τρικάλων. Σύμφωνα με αγρότες της περιοχής, τα νερά του έχουν σκεπάσει περισσότερα από 20.000 στρέμματα, τα μισά εκ των οποίων είναι καλλιεργήσιμα. Διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού – Μαραθέας, ενώ τα νερά έφτασαν στα πρώτα σπίτια του Δ.Δ. Πηνειάδας. Καταστροφές αναφέρθηκαν και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων, κ. Αν. Γκούτσια, κλιμάκιο της νομαρχίας και του γραφείου ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές διαπίστωσε ότι από τα 10.000 στρέμματα που έχουν κατακλυστεί στην περιοχή της Φαρκαδώνας, τα 3.000 είναι με σιτηρά και 500 με τριφύλλια.

Στην Καστοριά

Στην Καστοριά παραμένουν τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερχείλιση της λίμνης μέσα στην πόλη και στην ανατολική της πλευρά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της νομαρχίας, τις επόμενες τέσσερις ημέρες η στάθμη της λίμνης αναμένεται να αυξηθεί κατά εφτά εκατοστά επιπλέον, πέραν των 16 εκατοστών που αυξήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την αύξηση θερμοκρασίας που αναμένεται να φτάσει και τους είκοσι βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να λιώσουν τα χιόνια από τους ορεινούς όγκους Βιτσίου και Γράμμου. Δύο εβδομάδες θα χρειαστούν για να διανοιχτεί και να καθαριστεί από συνεργεία το κανάλι «Γκιόλε» που παρέμενε χωρίς συντήρηση επί δεκαετίες και έχει κατακλυστεί από μπάζα. Ο καθαρισμός του θα επιτρέψει να ανοίξει το νοτιοανατολικό θυρόφραγμα της λίμνης και να εκτονωθεί η κατάσταση με τη διοχέτευση νερού προς τον Αλιάκμονα. Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο νομάρχης Καστοριάς, κ. Κ. Λιάντσης, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της λίμνης. Ετσι, αντί για ένα εκατοστό κάθε τρεις ώρες, η στάθμη ανέβαινε κατά δύο εκατοστά ανά δεκαοκτώ ώρες.

Στο Κιλκίς σε 20.000 υπολογίζονται τα στρέμματα που έχουν κατακλυστεί από τα νερά στην περιοχή του Πολυκάστρου από υπερχειλίσεις των χειμάρρων Πλατανιάς, Καραθόδωρου και Ηλιόλουστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή