«Ναρκοπέδιο» για τον τουρισμό το κέντρο Αθήνας

«Ναρκοπέδιο» για τον τουρισμό το κέντρο Αθήνας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γιάννης Πολίτης μετράει 30 χρόνια δουλειάς στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα περισσότερα ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας. Πολλά έχουν δει τα μάτια του, αλλά δεν περίμενε, όπως ο ίδιος λέει στην «Κ», ότι θα έφτανε στο σημείο να «επιστρατεύει» φίλους και συγγενείς για την επιβίβαση και αποβίβαση στα πούλμαν πελατών του έξω από το ξενοδοχείο. Για λόγους ασφαλείας, συμπληρώνει.

– Μήπως είστε λίγο υπερβολικός;

– Καθόλου, αγαπητέ μου. Ολόκληρα γκρουπ τα οποία είχαν προγραμματίσει τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, ύστερα από αιματηρές ληστείες που έγιναν εις βάρος τουριστών – συμπατριωτών τους στην περιοχή, αλλά και της γενικότερης υποβάθμισης του κέντρου. Ξέρετε πόσο γρήγορα διαδίδονται αυτά στο εξωτερικό; Την προηγούμενη εβδομάδα, από τα 63 δωμάτια μόλις εννέα ήταν κλεισμένα.

Το ίδιο πρόβλημα επιβεβαιώνεται από όλους τους ξενοδόχους του κέντρου, αλλά και από την Ενωση των Ξενοδόχων, οι οποίοι απευθύνουν εναγωνίως έκκληση «βελτίωσης των συνθηκών» στο κέντρο της πρωτεύουσας, κυρίως όσον αφορά στην παραβατικότητα, πριν να είναι οριστικά αργά για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, η πτώση των εσόδων άγγιξε τον Μάιο το 20% σε σχέση με πέρυσι και οι ίδιοι αποδίδουν σε ένα βαθμό το φαινόμενο στις συνεχείς πορείες και στα επεισόδια, «που φοβίζουν τους τουρίστες». Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου και τον αδόκητο χαμό τριών συνανθρώπων μας, σημειώθηκε μπαράζ ακυρώσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας και για τις επόμενες 25 ημέρες, σε 77 ξενοδοχεία της Αθήνας καταγράφηκαν 40.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, σε σύνολο περίπου 450 ξενοδοχείων της Αττικής.

Πρόσφατα, μεγάλο τουριστικό πρακτορείο της Μόσχας ακύρωσε τη διαμονή τουριστών του στην Αθήνα εξαιτίας περιστατικού επίθεσης από ομάδα κακοποιών σε τουρίστες κοντά στο ξενοδοχείο του κ. Πολίτη. «Ξαφνικά πετάχτηκαν από το πουθενά και επιτέθηκαν στο γκρουπ μας. Αρπαξαν τσάντες, πορτοφόλια, ακόμη και αλυσίδα από τον λαιμό μιας γυναίκας! Δίπλα, ήταν ένα γκρουπ Γάλλων που δέχθηκε ανάλογη επίθεση. Υστερα από αυτό αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε ξενοδοχείο, με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για το γραφείο μας», λέει στην «Κ» ο RomaRudenko εκ μέρους του τουριστικού γραφείου της Μόσχας. «Και παλιότερα γνωρίζαμε ότι υπήρχε υποβάθμιση στην περιοχή, αλλά ήταν στο επίπεδο της απλής ενόχλησης. Οταν όμως έχουμε τέτοια κρούσματα βίας, αναγκαζόμαστε να λάβουμε μέτρα. Το γραφείο μας δουλεύει κυρίως με την Ελλάδα γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη Ρωσία, ωστόσο, αποφεύγουμε πια να καταλύουμε στο κέντρο», προσθέτει ο κ. Rudenko.

«Εάν πάρει κανείς όλες τις διαδρομές από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων μέχρι την Ακρόπολη και το νέο μουσείο, θα διαπιστώσει ότι είναι «ναρκοθετημένες». Η εγκληματικότητα της Αθήνας είναι συγκεντρωμένη ακριβώς σε εκείνα τα σημεία που επισκέπτονται ή διανύουν οι τουρίστες», υποστηρίζει ο ξενοδόχος Κων. Αβράμπος. «Οι πελάτες μας έχουν δεχθεί επιθέσεις ακόμη και από Αφρικανές που εκδίδονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α. Τ. Ομονοίας. Εχουν πέσει θύματα ληστειών και έχουν επιστρέψει δαρμένοι και χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη. Αναγκαζόμαστε να τους φιλοξενούμε δωρεάν για να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε τουλάχιστον την άποψη για την ελληνική φιλοξενία…», λέει ο ίδιος.

«Εχουμε ένα πολύ καλό τουριστικό προϊόν, έχουμε το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο και καλούς δρόμους, ωστόσο, το θέμα της ασφάλειας προκαλεί τεράστια ζημιά στον κλάδο. Οι εμπειρίες των τουριστών στην Αθήνα μεταφέρονται και αναπαράγονται μέσω Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να δυσφημείται η χώρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Γιάννης Ρέτσος, ενώ, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων) Ιωάννης Παπαδάκης εκτιμά ότι αυτά τα περιστατικά επηρεάζουν τον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα. «Πολύ φοβάμαι ότι η κακή κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας θα έχει αντίκτυπο για τη συνολική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή