Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη απεργία

Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη απεργία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες με τους συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» τα οποία αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν για σήμερα 24ωρη απεργία, χωρίς την ομπρέλα της ΠΝΟ, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ.

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην απεργία προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην άρση του καμποτάζ, στο νέο ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παράλληλα καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι «αρνείται να συνεδριάσει για να λάβει θέση πάνω στα καυτά προβλήματα του κλάδου».

Αργά χθες το απόγευμα, το Πρωτοδικείο Πειραιώς έκρινε παράνομη και καταχρηστική τη σημερινή 24ωρη απεργία των δυο ναυτεργατικών σωματείων ύστερα από την υποβολή ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών υποστηρίζουν πως τα πληρώματα των πλοίων τους έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη απεργία και για τον λόγο αυτόν γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι τα δρομολόγια θα εκτελεστούν κανονικά. Μάλιστα, κατά πληροφορίες οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «η κινητοποίηση των δύο σωματείων είναι αδικαιολόγητη» και καλούν τον υπουργό «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εφόσον οι διαδηλωτές επιχειρήσουν να σταματήσουν τα πλοία θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά παρακώλυση συγκοινωνιών». Ακόμη θεωρούν ότι η πολιτεία «δείχνει αδικαιολόγητη ανοχή που πλήττει ευθέως την ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας σε μια ιδιαίτερα προβληματική περίοδο».

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Μινωικές Γραμμές αναφέρει ότι λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης απεργίας τα πρωινά δρομολόγια από Πειραιά προς Ηράκλειο και αντιστρόφως δεν θα εκτελεστούν. ενώ το βραδινό δρομολόγιο από Πειραιά προς Ηράκλειο θα εκτελεστεί μετά τη λήξη της απεργίας στις 12 τα μεσάνυχτα. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες δηλώνουν ότι θα εκτελέσουν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) εκφράζει τη διαφωνία του με τον τρόπο που επέλεξαν τα δύο σωματεία να διεκδικήσουν την επίλυση των αιτημάτων τους, βάζοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα άλλων κοινωνικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή