Πρόβλημα επιβίωσης για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις»

Πρόβλημα επιβίωσης για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Χωρίς πλανητάριο και μουσεία Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Αυτοκινήτων και Τεχνοπάρκο κινδυνεύει να μείνει η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα, καθώς το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη πόρων και αδυνατεί να καλύψει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες, αλλά και τους μισθούς των εικοσιπέντε υπαλλήλων του, παρά μόνον για τον τρέχοντα μήνα.

Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της μη καταβολής φέτος της επιχορήγησης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ύψους 500.000 ευρώ που λάμβανε ώς πέρυσι.

Το «Νόησις», με ετήσιο προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτει τις ανάγκες του κατά 62% με ιδίους πόρους, είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, καθ. Φυσικής ΑΠΘ, κ. Χ. Βάρβογλης, χάρη στους περισσότερους από 160.000 επισκέπτες ετησίως και τις λοιπές δραστηριότητές του.

Επιχορηγείται επίσης με 200.000 ευρώ ετησίως από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

«Το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύτηκε να καλύπτει τα ελλείμματα του ιδρύματος για δέκα χρόνια ως προϋπόθεση για τα κοινοτικά κονδύλια που αξιοποιήθηκαν για την ίδρυσή του», τόνισε ο κ. Βάρβογλης, επισημαίνοντας πως σήμερα η αξία του Κέντρου ανέρχεται σε εικοσιπέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ανοικτή επιστολή δημοσιοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι του Κέντρου σημειώνοντας πως το «Νόησις» είναι μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Παιδείας έστειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Π. Ψωμιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή