Σε ελεύθερη πτώση η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Σε ελεύθερη πτώση η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νοικοκυριά όπου εργάζεται μόνο ένα μέλος είναι οι νέες ομάδες που θα πλήξει η φτώχεια. Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας, που δημοσιεύει για τέταρτη φορά το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σκιαγραφεί για το 2010 μια κοινωνία σε έντονη κρίση και αβεβαιότητα. Ηδη το 2009 η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 23%. Πολλοί από αυτούς, σημείωσε ο αναπληρωτής δ/ντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Διονύσης Μπαλούρδος, θα ενταχθούν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων και κάποιοι δεν θα περάσουν ποτέ το κατώφλι της επίσημης αγοράς εργασίας, με σοβαρές επιπτώσεις για τους ίδιους και την ευρύτερη κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι μεταβολές στην αγορά εργασίας χαρακτηρίζονται από μείωση της απασχόλησης μεταξύ ατόμων με υψηλή και μεσαία εκπαίδευση και αύξηση της απασχόλησης μεταξύ όσων έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ειδικά γυναίκες. Το 2008-2009 η αύξηση της ανεργίας αφορά κατά τα 2/3 άτομα με μεσαίο και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Οπως σχολίασε ο καθηγητής κ. Ηλίας Κατσούλης, πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που ανατρέπει όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την Κοινωνία της Γνώσης την τελευταία 25ετία.

Την εργασιακή ανασφάλεια έχει διαδεχθεί η εργασιακή επισφάλεια και την υπεργολαβία της παραγωγής (outsourcing) ακολουθεί η υπεργολαβία υπηρεσιών (offsourcing). Εργασία υψηλής εξειδίκευσης μπορεί πλέον χάρη στην τεχνολογία να αγοράζεται φθηνά από φτωχά κράτη (από ακτινολογικές εξετάσεις μέχρι πανεπιστημιακά μαθήματα). Η ζοφερή εξέλιξη αποβαίνει εις βάρος των πολιτών των ανεπτυγμένων κρατών.

Σύμπτωμα αποτελεί η παιδική φτώχεια που αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάλογους σε ανεπτυγμένη Δύση (εξαιρείται η Σκανδιναβία) και αναπτυσσόμενα κράτη. Πάνω από το 24% των παιδιών στην Ελλάδα διαβιούν σε φτωχά νοικοκυριά. Τα τελευταία αφορούν (με μετρήσεις 2007) 838.910 νοικοκυριά και 2.190.933 άτομα.

Ελληνικό φαινόμενο

Μπορεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας να έχει μειωθεί κατά 40%, αλλά αιτία δεν είναι το κόστος εργασίας. «Στην υπόθεση αυτή επέμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αλλά έτσι στρέφεται σε λανθασμένο δρόμο ο δημόσιος διάλογος για τα ουσιώδη ζητήματα της αγοράς εργασίας», τόνισε ο έτερος σχολιαστής της έρευνας κ. Ηλίας Κικίλιας, σήμερα διοικητής του ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο υπανάπτυκτος ιδιωτικός τομέας που δεν παράγει, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία 15ετία, από τους 600.000 νέους με πτυχία και μεταπτυχιακά, μόλις 250.000 κατέλαβαν θέσεις αντίστοιχου περιεχομένου. Κι αυτές στον δημόσιο τομέα, διότι ο ιδιωτικός δεν είναι ικανός να τους απορροφήσει. Οχι τυχαία, επίσης, η ύπαρξη καλύτερων μισθών στο Δημόσιο από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ελληνικό φαινόμενο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή