Από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης έφυγε το δέμα

Από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης έφυγε το δέμα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαδρομή του φακέλου – δέματος των τρομοκρατών ξεκίνησε από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης και εκεί επικεντρώνονται, με την αξιοποίηση του «υλικού» των καμερών, οι έρευνες των διωκτικών αρχών για να ξετυλίξουν το νήμα της φονικής κατάληξης. Το νέο, απρόσμενο, χτύπημα στην καρδιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έφερε πάλι τον εφιάλτη της τρομοκρατίας στο προσκήνιο, μέσα στο υπουργείο και δίπλα από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχει θέσει τις διωκτικές αρχές σε επαναπροσδιορισμό της τακτικής τους και σε γενικό συναγερμό για τυχόν επικείμενα νέα αιφνιδιαστικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της αντιτρομοκρατικής, μοναδικός στόχος των τρομοκρατών ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε το δέμα – βόμβα εστάλη στο πολιτικό γραφείο του στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και από εκεί «διαβιβάστηκε» στο υπουργείο, δίχως, δυστυχώς, να ελεγχθεί. Το δέμα μόνον από τύχη δεν ανοίχθηκε από τον ίδιο τον υπουργό τις δύο ημέρες που παρέμεινε εκεί.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αντιτρομοκρατικής κάνουν πλέον ευθέως λόγο για πράξη εκδίκησης κατά του κ. Χρυσοχοΐδη, το όνομα και η πολιτική του οποίου έχουν ταυτιστεί με τη δίωξη της τρομοκρατίας. Ο θάνατος, έλεγαν, του Λάμπρου Φούντα, πριν από λίγους μήνες, σε συμπλοκή στη Δάφνη, ήταν το κομβικό σημείο απ’ όπου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των συλλήψεων μελών του Επαναστατικού Αγώνα και ήταν η πράξη που σηματοδότησε τη «βεντέτα» του υπουργού με ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Αιφνιδιασμός

Γεγονός αποτελεί ότι το προχθεσινό χτύπημα αιφνιδίασε τους πάντες. Και αιφνιδίασε, γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα επελέγη η μέθοδος του δέματος – βόμβας, τακτικής που έχει επιλεγεί συχνά από τρομοκράτες στο εξωτερικό, αλλά όχι εδώ.

Οπως δήλωνε στην «Κ» ανώτατος παράγοντας του υπουργείου, με γνώση σε θέματα δίωξης τρομοκρατίας, εκείνο που αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για το νέο πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι πως πλέον τα χτυπήματα των τρομοκρατών είναι σαφώς τυφλά. «Οι τρομοκράτες θέλουν αίμα, αδιαφορώντας παντελώς για το ποια και πόσα θύματα θα προκαλέσουν».

Από τα πρώτα ευρήματα από τον τόπο της επίθεσης, όπου βρήκε τον θάνατο ο υπασπιστής του υπουργού Γιώργος Βασιλάκης, προκύπτουν ενδιαφέροντα, κατά την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, στοιχεία, που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οργάνωση που προετοίμασε το χτύπημα διαθέτει «αναβαθμισμένη» τεχνογνωσία για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, γεγονός που θεωρείται καθοριστικό στοιχείο για τη συνέχεια των ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής, όπως και το υλικό από τις κάμερες μέσα και έξω από το υπουργείο, αποτελούν τα πρώτα «όπλα» στα χέρια των διωκτικών αρχών που έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της εγχώριας τρομοκρατίας, με στόχο «να βγάλουν άκρη» με τον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων που προκάλεσαν ένα ακόμα τυφλό χτύπημα αφαιρώντας μια ανθρώπινη ζωή.

Πάντως, οι έρευνες έχουν δρόμο μπροστά τους και η αισιοδοξία των διωκτικών αρχών είναι συγκρατημένη, καθώς μιλούν για «έναν πόλεμο που συνεχίζεται και ας έχουν κερδηθεί», όπως δήλωνε στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός, «σημαντικές ώς σήμερα μάχες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή