Συγγράμματα με «Εύδοξο»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρέθηκαν να έχουν προτείνει στους φοιτητές για ένα μόνο μάθημα επιλογής πάνω από πέντε βιβλία! Εκδότες υπέγραφαν για λογαριασμό φοιτητών ότι πήραν το βιβλίο, με στόχο να αυξήσουν το τιράζ… Ο χορός της σπατάλης με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα -περί τα 60 εκατ. ευρώ είναι η ετήσια δαπάνη-, που νομότυπα κάποιοι λυμαίνονταν φαίνεται ότι τελειώνει. Τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας που προωθεί ένα νέο σύστημα επιλογής και διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση περί τα 10 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο μοιράζονται πάνω από 3 εκατ. βιβλία στους περίπου 300.000 φοιτητές και σπουδαστές. Ηδη, η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ έχουν προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει το νέο σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ελάχιστες σχολές κεντρικών ΑΕΙ δεν έχουν υποβάλει στο υπ. Παιδείας καταλόγους συγγραμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπόνοιες ότι επιδιώκουν να αποφύγουν τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου και να συνεχίσουν να προτείνουν πολύ μεγάλο αριθμό βιβλίων για ένα μάθημα, προς όφελος των εκδοτών και πιθανότατα των συγγραφέων – πανεπιστημιακών.

Ειδικότερα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα παραλάβουν τα συγγράμματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με βάση το νέο σύστημα, με την ονομασία ΕΥΔΟΞΟΣ, που έχει οργανώσει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Η αλλαγή του συστήματος κρίθηκε απαραίτητη τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών επιλογής και διανομής των συγγραμμάτων, όσο και για την αποφυγή των παρατυπιών που παρουσιάζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και επιχειρήθηκαν και ακόμη και φέτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε τμήμα ΤΕΙ για ένα απλό μάθημα ορίστηκαν συγγράμματα 3.500 σελίδων, με προφανή στόχο να πάρουν κάποιοι τις… συνήθεις προμήθειες. Ο νόμος για τη λειτουργία των ΑΕΙ ορίζει ότι, στην περίπτωση που για ένα μάθημα προτείνονται περισσότερα του ενός συγγράμματα, η απόφαση πρέπει να αιτιολογείται από τη γενική συνέλευση του τμήματος πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Βέβαια, είναι εύκολη η καταχρηστική αξιοποίηση της αιτιολογημένης απόφασης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου για ένα μάθημα ορίστηκε υπερβολικός αριθμός συγγραμμάτων.

Οι κατάλογοι

Εως τώρα σχεδόν όλα τα τμήματα ΑΕΙ έχουν στείλει τους καταλόγους των προτεινόμενων συγγραμμάτων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να μπορεί να ελέγξει καταχρηστικές περιπτώσεις με αυξημένο αριθμό προτεινόμενων συγγραμμάτων, σε σχέση μάλιστα με τη βαρύτητα του μαθήματος. Ηδη, πάνω από 30.000 βιβλία έχουν καταχωρισθεί στην κεντρική βάση του ΕΥΔΟΞΟΣ. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 1.000 εκδοτικοί οίκοι και μικροί εκδότες, καθώς και οι 488 γραμματείες των τμημάτων από όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του συστήματος υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διανομής ψηφιακών συγγραμμάτων, για όσους τίτλους διευθετηθεί το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Προς το παρόν θα διατεθούν περίπου 11.000 ξενόγλωσα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία έχουν αγοραστεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

«Με το έργο ΕΥΔΟΞΟΣ επιδιώκεται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες διανομής των συγγραμμάτων, ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΔΕΤ και καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τσανάκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή