Αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας με 250 εκατ. ευρώ

Αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας με 250 εκατ. ευρώ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονδύλι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που θα υλοποιηθούν τους επόμενους 18 μήνες διεκδικεί από κοινοτικούς πόρους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που αφορούν τα τρία Σώματα Ασφαλείας, με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος. Η τελευταία συμφωνία υπεγράφη αρχές Αυγούστου και αφορά την υλοποίηση 15 έργων αξίας 91 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 14 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση του αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον 4 εκατομμύρια προβλέπονται για την αγορά λογισμικού το οποίο θα τεθεί στη διάθεση των υπηρεσιών Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο «την αποτρεπτική αντιμετώπιση κινδύνων από εγκληματικές πράξεις», όπως επισημαίνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Εξακρίβωση στοιχείων

Με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 12 εκατ. ευρώ, η ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται να προχωρήσει στην προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών για τη διενέργεια δακτυλοσκοπικών ελέγχων. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ταυτοποίησης και αναγνώρισης πολιτών» και στα σχετικά έγγραφα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι αποσκοπεί στο να «αυτοματοποιήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης και εξακρίβωσης στοιχείων που συλλέγονται στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας». Η ίδια τεχνολογία θα μπορεί να τροφοδοτεί σε πραγματικό χρόνο τον αστυνομικό με πληροφορίες για κάθε πολίτη, όποτε αυτό απαιτείται. Το πακέτο έργων για τα οποία επήλθε συμφωνία στις 6 Αυγούστου προβλέπει ακόμα την αγορά συσκευών GPS για τα πυροσβεστικά οχήματα, την ανάπτυξη εθνικού δικτύου Safe SeaNet το οποίο θα παρέχει στους χρήστες «ναυτιλιακές πληροφορίες» κ.ά.

Στελέχη της Κατεχάκη υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στην «Κ» ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες καθιστούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το υπ’ αριθμόν ένα υπουργείο σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για επενδύσεις, αποφασίσαμε να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο από τους ευρωπαϊκούς πόρους που μπορούμε να διεκδικήσουμε», τονίζει στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου. Ενδεικτικό των προθέσεων των επιτελών της Κατεχάκη είναι ότι μέσω της ίδιας διαδικασίας προτίθενται να διεκδικήσουν κονδύλια για να μετατρέψουν σε πράσινα (λιγότερο ενεργοβόρα) τα κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές υπηρεσίες. Πάντως, πιο κοντά στην τελική φάση υλοποίησης βρίσκονται τέσσερα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ. Τα τρία αφορούν την Πυροσβεστική και ένα την Ελληνική Αστυνομία. Ενδεικτικά, πρόγραμμα ύψους 24,5 εκατ. ευρώ προβλέπει την αγορά εξοπλισμού (π.χ. οχήματα) από την Πυροσβεστική για την προστασία των περιοχών NATURA. Μέσω της ίδιας διαδικασίας η ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται να αξιοποιήσει κονδύλι ύψους 36 εκατ. ευρώ για την «προμήθεια εξοπλισμού ενεργητικής οδικής ασφάλειας». Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά αυτοκινήτων, ενδεχομένως ακόμα και ενός ελικοπτέρου από την ΕΛ.ΑΣ. Τις προτάσεις για όλα τα παραπάνω επεξεργάστηκε η Συντονιστική Ομάδα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ που συγκροτήθηκε στο υπουργείο με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια και τη συνδρομή του γενικού γραμματέα κ. Γρηγόρη Τασούλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή