ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

«Ουρές» στη γραμμή ενημέρωσης 1142

Περισσότερες από 10.000 κλήσεις, που ξεπερνούν σε αριθμό εκείνες ολόκληρου του Αυγούστου, δέχθηκε σε διάστημα μόλις δύο ημερών η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα 1142. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, η γραμμή δέχθηκε 5.466 και 4.952 κλήσεις αντίστοιχα (συνολικά 10.418), 60 εκ των οποίων αφορούσαν σε καταγγελίες. Στη διάρκεια του Αυγούστου, η γραμμή είχε δεχθεί συνολικά 9.234 κλήσεις. Ο νέος νόμος απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με εξαίρεση τους χώρους άνω των 300 τ.μ. και τα καζίνο, για τους οποίους η απαγόρευση θα ισχύσει από 1ης Ιουνίου 2011. Παράλληλα, για τους παραβάτες προβλέπει πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 ευρώ έως 500 ευρώ, ενώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ και φθάνουν σε ανάκληση και αφαίρεση αδειών.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα τρένα του ΟΣΕ την Τετάρτη, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά πραγματοποιούν στάση εργασίας. Τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον ΟΣΕ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και προχωρούν σε στάσεις εργασίας που ξεκινούν από τις 8 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στα νομοσχέδια εξυγίανσης του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον ΟΣΕ αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι σιδηροδρομικοί προγραμματίζουν 5ωρη στάσης εργασίας και στις 9 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ζητεί από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση για το μέλλον του ΟΣΕ.

ΑΠΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εγγραφούν στο τμήμα ή τη σχολή τους οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ. Οσοι δεν θα εγγραφούν μέσα στην προθεσμία χάνουν οριστικά το σχετικό δικαίωμα. Για την εγγραφή οι επιτυχόντες καταθέτουν στη γραμματεία τίτλο απόλυσης και έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας. Μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄ υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης. Από φέτος οι εισαχθέντες δεν υποχρεούνται να υποβάλλονται σε ακτινολογικές, παθολογικές και δερματολογικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας εγγραφών, θα αρχίσει η προθεσμία των μετεγγραφών. Η προθεσμία εγγραφής στις Τουριστικές, στις Σχολές Στρατού, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Εμπορικού Ναυτικού θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ

Ελεγχος μόνο από γιατρό

Από γιατρό αποκλειστικά και με εντολή εισαγγελέα θα γίνεται ενδοσωματικός έλεγχος στις κρατούμενες, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία καταργείται η εξευτελιστική για τις γυναίκες διαδικασία της κολπικής έρευνας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η σωματική έρευνα σε κρατουμένους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, σε ιδιαίτερο χώρο και παρουσία δύο υπαλλήλων του ίδιου φύλου. Αν υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, θα γίνεται ύστερα από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.

ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2

Μήνυμα της Greenpace

Το δικό της μήνυμα είχε προγραμματίσει να στείλει χθες βράδυ από τη σκηνή του ΟΑΚΑ η Greenpeace, καθώς οι U2 στηρίζουν το έργο της οργάνωσης. Εκπρόσωποι της Greenpeace κάλεσαν τους φίλους του συγκροτήματος να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια για απαλλαγή της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα και για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η μακρόχρονη σχέση μας με τους U2 για το κοινό όραμα ενός πιο δίκαιου, πράσινου, ειρηνικού κόσμου μάς δίνει την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε μαζί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Ν. Χαραλαμπίδης.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΖΩΩΝ

«Πόλεμος» οργανώσεων

Οικο-μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ οργανώσεων για την προστασία των ζώων, με αφορμή τις τελευταίες απελευθερώσεις γουνοφόρων ζώων από εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Ως γνωστόν, πριν από λίγες ημέρες μέλη της οργάνωσης Animal Liberation Front άνοιξαν τα κελιά σε περίπου 60.000 μινκ. Το γεγονός καταδίκασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Δ. Μακεδονίας επισημαίνοντας ότι τα ζώα δεν επιβιώνουν ελεύθερα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Σωματείων και Πολιτών Ενάντια στη Γούνα που καταφέρθηκαν ενάντια στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και «δήθεν οικολογικά κόμματα» που «δεν παίρνουν ξεκάθαρη και ουσιαστική θέση κατά του αιματηρού εμπορίου της γούνας, αποδεχόμενοι με την απραξία τους και τη σιωπή τους τη συνέχισή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή