Νεολαίοι στο βάπτισμα του εκλογικού αγώνα

Νεολαίοι στο βάπτισμα του εκλογικού αγώνα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι βάρβαρο να σου κλείνουν την πόρτα στο πρόσωπο. Και εμείς που φροντίζαμε να πηγαίνουμε για ενημέρωση στα σπίτια μετά τις 5.00 το απόγευμα και έως τις 8.00 για να μην ενοχλούμε τον κόσμο σε ώρες κοινής ησυχίας!».

Τα «δεινά»

Το παράπονο του νέου, που κατέβηκε στον αγώνα για να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του κόμματός του, βγήκε αβίαστα μαζί και με το χαμόγελο για τα όσα «δεινά» πέρασαν οι κομματικοί νεολαίοι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου προεκλογικού αγώνα. «Οχι στο Μνημ…» φώναζε ένας άλλος 19χρονος, αλλά η ντουντούκα δεν ήθελε να του κάνει το χατίρι. Η μπαταρία της είχε πέσει, δίνοντας την ευκαιρία στους ακροατές να κάνουν ευτράπελους συνειρμούς για το τι μπορεί να είναι το περιβόητο σύνθημα…

Τα νεότερα μέλη των κομμάτων σε μία ακόμη προεκλογική μάχη έκαναν τη λάντζα. Πολλοί, μάλιστα, θα συνεχίσουν το κομματικό καθήκον και αύριο, αφού συνηθίζεται τα κόμματα να ορίζουν νεολαίους ως εκπροσώπους τους στα εκλογικά τμήματα. Και εκεί πρέπει να βρίσκονται από νωρίς το πρωί μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, όταν θα καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

«Φροντίζαμε να είμαστε ευγενικοί και να μπαίνουμε στα μαγαζιά διακριτικά, όταν βλέπαμε ότι δεν έχουν πελάτη. Οι περισσότεροι ήταν ευγενικοί, θυμάμαι όμως μία καταστηματάρχη, η οποία άρχισε να μας βρίζει και να καταφέρεται εναντίον του δημάρχου επειδή η πόλη είναι βρώμικη» μας λέει η 20χρονη Σοφία, η οποία πήρε το βάπτισμα του εκλογικού αγώνα σε περιφερειακό δήμο της Αθήνας. «Και να πείτε στον δήμαρχο να μη στέλνει τη δημοτική αστυνομία να μας βάζει κλήσεις όταν διπλοπαρκάρουμε. Ας φροντίσει να έχει θέσεις για παρκάρισμα» ήταν η κορύφωση της διαμαρτυρίας της εμπόρου προς τα… κεραυνοβολημένα 20χρονα!

«Ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί από τις αντιδράσεις των ανθρώπων» λέει στην «Κ» ο 19χρονος Πέτρος Τ., ο οποίος είναι μέλος στη νεολαία του ΚΚΕ. Τα ευτράπελα περιστατικά που έχει να διηγηθεί, πολλά. Από τη χαλασμένη ντουντούκα που λειτουργούσε με διαλείψεις, με αποτέλεσμα τα συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και του μνημονίου να μένουν μετέωρα στον αέρα – «Οχι στο Μνημ…» -, μέχρι την κυρία που τους φώναζε «Φύγετε, φύγετε από εδώ Αντίχριστοι!».

«Τον Αλέξη και τα μάτια σας» ήταν η συμβουλή του 70χρονου προς τους νέους. Ο… Αλέξης είναι ο γνωστός εργατολόγος κ. Μητρόπουλος και, όπως μας εξήγησε ο Νάσος -μέλος της νεολαίας του ΣΥΝ- ο συνταξιούχος είχε κάνει διδακτορικό στις τηλεοπτικές συμβουλές περί τα συνταξιοδοτικά, που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Οι νεολαίες αποτέλεσαν σε μία ακόμη προεκλογική περίοδο τον «απλό στρατιώτη» και αυτή τη φορά έδωσαν το στίγμα τους όχι μόνο στις κομματικές συγκεντρώσεις και στο μοίρασμα πόρτα-πόρτα προεκλογικού υλικού των υποψηφίων, αλλά και στην προσπάθεια των υποψηφίων να προσεγγίσουν τους νέους μέσω των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας -το Ιντερνετ και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης- όπως ανέφεραν στην «Κ» ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Πανταζής και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ κ. Νικόλαος Λυσιγάκης.

Η προσωπική επαφή

Βέβαια, κακά τα ψέματα. Η προσωπική επαφή είναι αυτή που χρωματίζει τη συμμετοχή σε έναν προεκλογικό αγώνα, εκείνη που προσφέρει τις πιο απρόσμενες εμπειρίες. «Μία κυρία -θα ήταν περίπου 80 ετών- μας δέχθηκε στο καθιστικό της, και επέμενε να μας κεράσει γλυκό του κουταλιού. Μας είπε ότι είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και άρχισε να μας διηγείται ιστορίες από τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Φαινόταν ότι ήθελε να μιλήσει σε κάποιον» λέει στην «Κ» η 21χρονη Ελένη, η οποία ομολογεί ότι εκείνη και ο φίλος της ξέχασαν τελικά να αφήσουν προεκλογικό υλικό στη συμπαθέστατη γιαγιά. «Και να το αφήναμε, τι σημασία θα είχε; Εκείνη ήταν αποφασισμένη να θυμάται μια άλλη Ελλάδα», συμπληρώνει η Ελένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή