Στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ. οι χούλιγκαν

Στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ. οι χούλιγκαν

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν πυρήνα 200 ατόμων στοχοποιεί η Ασφάλεια ως τους επικεφαλής των ομάδων χούλιγκαν που πρωτοστατούν σε επεισόδια μέσα και έξω από τα γήπεδα της Αττικής. Πρόκειται για μέλη ή και ιδιοκτήτες συνδέσμων οργανωμένων οπαδών κυρίως του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών επικεντρώνεται σε 7 έως 10 σημεία της Αττικής, όπου παρατηρείται κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων χούλιγκαν. Οι σύνδεσμοι που κατά την ΕΛ.ΑΣ. πρωταγωνιστούν στις «εχθροπραξίες» εντοπίζονται κυρίως σε Μπραχάμι, Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Χολαργό, Μαρούσι, Καλλιθέα και Περιστέρι. Συνολικά, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να βρίσκονται 30 σύνδεσμοι από τους συνολικά 100 που λειτουργούν στην Αττική.

Ο σύνδεσμος του ΠΑΟ στο Μπραχάμι, για παράδειγμα, έχει μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων δεχθεί τρεις επιθέσεις εκ των οποίων η μία στις 12 Νοεμβρίου με εκρηκτικό μηχανισμό. Τα μέλη του έχουν κατά καιρούς πρωταγωνιστήσει σε εχθροπραξίες με οπαδούς του Ολυμπιακού από την Ηλιούπολη. Οι τελευταίοι, κατά την αστυνομία, φέρονται να διασυνδέονται με άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νύχτας και έχουν έδρα την Ηλιούπολη. Τα μέλη συνδέσμου του ΠΑΟ στου Ζωγράφου, αντίστοιχα, έχουν κατά καιρούς συμπλακεί με χούλιγκαν του Ολυμπιακού από το Παγκράτι, ενώ ένα ακόμα μέτωπο είναι αυτό μεταξύ χούλιγκαν του ΠΑΟ και της ΑΕΚ στο Περιστέρι.

Η στοχοποίηση του συνδέσμου του ΠΑΟ στο Μαρούσι ξεκινά από τον περσινό αγώνα βόλεϊ Κηφισιά – Ολυμπιακός. Τότε, χούλιγκαν του Παναθηναϊκού από το Μαρούσι είχαν επιτεθεί σε οπαδούς του Ολυμπιακού, προκειμένου να τους εμποδίσουν να φτάσουν στο άβατό τους, όπως θεωρείτο η Κηφισιά. Η απάντηση ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 2010, οπότε εξερράγη μηχανισμός αποτελούμενος από μασούρι δυναμίτιδας στην είσοδο του συνδέσμου επί της οδού Αναβρύτων στο Μαρούσι. Ουδέποτε έγινε γνωστό ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ακολούθησε σύλληψη χούλιγκαν του Ολυμπιακού, αποτύπωμα του οποίου είχε βρεθεί πάνω στον μηχανισμό. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι περισσότερο «δραστήριοι» σύνδεσμοι οπαδών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε επιτήρηση και μάλιστα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν και νέες έφοδοι της αστυνομίας, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της 19ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες, αντίστοιχες επιχειρήσεις, όπως και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε ηγετικά πρόσωπα του… χώρου επαναλήφθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα, δίχως όμως να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ισως γι’ αυτό τον λόγο, οι συγκεκριμένες αστυνομικές επιχειρήσεις έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα ίδια πρόσωπα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια φέρονται, σε κάποιες περιπτώσεις, να εμπλέκονται σε υποθέσεις π.χ. διακίνησης ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επίθεσης με μολότοφ, στις 11 Νοεμβρίου του 2008, εναντίον του Extra 3, ενώ ήταν στον αέρα εκπομπή της «Θύρας 7». Σύμφωνα με την αστυνομία, στην επίθεση πήραν μέρος οπαδοί της ΑΕΚ για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι από κοινού με χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που βρίσκονταν εκείνο το βράδυ στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού, είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Παρόμοια διάσταση προσδίδουν αρμόδιοι αξιωματικοί ακόμα και στο φονικό ραντεβού της Παιανίας το 2007, όπου δολοφονήθηκε ο οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος.

Υποθέσεις επεισοδίων εκκρεμούν χρόνια

Εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν ακόμα και το μακρινό 2005. Ετσι, χούλιγκαν, που έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για έκτροπα, συλλαμβάνονται εκ νέου για συμμετοχή σε επεισόδια, καθώς για να τους απαγορευθεί η είσοδος στα γήπεδα χρειάζεται δικαστική απόφαση και άρα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους!

Ενδεικτικά, η δίκη των 20 και πλέον κατηγορουμένων για συμμετοχή σε επεισόδια στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης, μεταξύ οπαδών Πανιωνίου και Ολυμπιακού τον Γενάρη του 2005, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Κάποιοι από τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού αστυνομικών τον Δεκέμβριο του 2008 στον αγώνα ΑΕΚ – Πανθρακικός, έχουν έκτοτε συλληφθεί 2 ή και 3 ακόμα φορές! Ενδεικτικά, ο ένας από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εκείνα τα επεισόδια συνελήφθη εκ νέου στο τέλος της προηγούμενης περιόδου κατά τη διάρκεια ταραχών στον αγώνα ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης. Ο ίδιος όμως ήταν παρών και στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ την πρώτη φορά στην πόλη της Λαμίας στις 29 Μαΐου αλλά και πιο πρόσφατα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στις 18 Οκτωβρίου. Για καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στη Μ. Βρετανία, η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα διατάσσεται από την αστυνομία αμέσως μετά τη σύλληψη και δεν απαιτείται δικαστική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή