Εγκλήματα του 1990 δικάζονται σήμερα

Εγκλήματα του 1990 δικάζονται σήμερα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάρρευση οδηγείται το σύστημα έννομης προστασίας, καθώς η Δικαιοσύνη πλέον έχει περάσει την κόκκινη γραμμή της αρνησιδικίας και σε πολλές περιπτώσεις ουσιαστικά αδυνατεί να απονείμει δίκαιο και να επιλύσει τις διαφορές πολιτών, τροφοδοτώντας τεράστιο θεσμικό έλλειμμα.

Κορυφαίοι παράγοντες της Δικαιοσύνης, και όχι μόνο, κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα «χρεοκοπίας» στο δικαστικό μας σύστημα, μιας και τα δικαστήρια όλης της χώρας βουλιάζουν από αδίκαστες υποθέσεις, ενώ το Δημόσιο επιβαρύνεται καθημερινά από τη λειτουργία ενός μηχανισμού που κινείται δίχως ωστόσο να παράγει σημαντικά αποτελέσματα.

Τα στατιστικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία και οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης -πρόσφατα με δύο νομοσχέδια επιχειρήθηκε η ανακούφιση των δικαστηρίων- δεν αρκούν για να δώσουν λύση.

Υποθέσεις εικοσαετίας

Σε ορισμένα δικαστήρια, κυρίως της Αθήνας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη, μιας και εκδικάζονται υποθέσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990! Υπήρξαν και περιπτώσεις που καταδικασθέντες σε ισόβια πρόλαβαν και εξέτισαν την ποινή τους, αποφυλακίστηκαν μετά 20 χρόνια όπως προβλέπει ο νόμος, έως ότου δικαστούν σε δεύτερο βαθμό!

Η εικόνα στη διοικητική δικαιοσύνη δεν είναι καλύτερη. Μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν εντοπιστεί υποθέσεις που αναβλήθηκαν και 36 φορές, καθώς και υποθέσεις που εκκαθαρίστηκαν μετά 18 ολόκληρα χρόνια. Στα διοικητικά δικαστήρια φορολογικές υποθέσεις έμειναν σε εκκρεμοδικία έως και 13 χρόνια, ενώ οι αναβολές στο σύνολο των δικών σε όλα τα δικαστήρια φθάνουν στο 50% των υποθέσεων που καθημερινά εισάγονται για εκδίκαση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πριν από λίγες ημέρες δημόσια χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη «σκοτεινή», για να μιλήσει στη συνέχεια για δυσλειτουργίες, ελλείψεις και ανύπαρκτες υποδομές.

Ρεκόρ μηνύσεων

Εκείνο που δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία είναι το γεγονός ότι οι ρυθμοί εισαγωγής νέων υποθέσεων, αντί να σταθεροποιούνται, αυξάνονται. Μόνο στην Αθήνα από την αρχή του χρόνου έχουν κατατεθεί 303.000 μηνύσεις, περίπου 30.000 περισσότερες από περυσι. Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας κατατέθηκαν το 2009 228.102 δικογραφίες, ενώ οι δικαστές που υπηρετούν στο δικαστήριο φθάνουν μόλις τους 310 και συνολικά 40 ανακριτές ολοκλήρωσαν μέσα σε ένα χρόνο περίπου 4.800 υποθέσεις.

Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι αστικές υποθέσεις προσδιορίζονται πια για εκδίκαση το 2013 ή το 2014 ανάλογα με τη διαδικασία, ενώ στο Εφετείο η κατάσταση είναι περίπου η ίδια. Ο μέσος όρος εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων σε σχέση με τον χρόνο διάπραξης των εγκλημάτων φθάνει τα 8 χρόνια, ενώ πια στο Εφετείο για πλημμελήματα, αλλά και κακουργήματα οι προσδιορισμοί νέων δικών γίνονται το 2014. Για την Ιστορία να αναφέρουμε πως στο μεγαλύτερο Εφετείο της χώρας υπηρετούν συνολικά 43 αντεισαγγελείς και 18 εισαγγελείς και μόνο 70 υπάλληλοι στην Εισαγγελία Εφετών.

Στα διοικητικά δικαστήρια οι υποθέσεις έχουν φθάσει τις 415.000, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «στοκ» των αδίκαστων υποθέσεων ξεπερνά πια τις 30.000 δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση, ενώ οι περιπτώσεις αλλεπάλληλων αναβολών είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.

Ακόμα και οι ρυθμίσεις για την περαίωση δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κλίμα αποσυμφόρησης στη διοικητική δικαιοσύνη, αν δεν ληφθούν πρακτικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή