Τηλεδιασκέψεις για εξέγερση

Τηλεδιασκέψεις για εξέγερση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο μήνες, δηλαδή αρκετό διάστημα προτού ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης εκδηλώσει δημόσια την ανησυχία του, οι αρχές Ασφαλείας συγκέντρωσαν πληροφορίες για σχέδιο γενικευμένης εξέγερσης στις φυλακές της χώρας. Πηγές της «Κ» σημειώνουν ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ κατέγραψαν προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ ποινικών και αυτοαποκαλούμενων «πολιτικών» κρατουμένων, με σκοπό τη εκδήλωση μαζικής κινητοποίησης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Προκειμένου, μάλιστα, να επέλθει συμφωνία στα αιτήματα και τη στρατηγική, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κρατουμένων από διαφορετικές φυλακές της χώρας. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για «τηλεδιασκέψεις» κρατουμένων μέσα από τις «διπλές γραμμές» καρτοτηλεφώνων.

Στην ιδιότυπη διαπραγμάτευση συμμετείχαν από τη μια πλευρά (γνωστοί) Ελληνες ποινικοί, που φέρονται να έχουν αναπτύξει δεσμούς με άτομα που φυλακίστηκαν για τρομοκρατική δράση. Υπάλληλοι των φυλακών φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, μιλώντας για «βαρώνους» του εγκλήματος, που μετά τον εγκλεισμό τους επιχειρούν να εμφανιστούν «ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι». Αφήνουν να εννοηθεί ότι, όχι τυχαία, ορισμένοι από αυτούς βγήκαν πρόσφατα με ολιγοήμερες άδειες από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Τον δεύτερο «πόλο» συγκρότησαν οι κατηγορηθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Παρότι, όμως, διεκδίκησαν κεντρικό ρόλο στη σχεδιαζόμενη εξέγερση, τελικά, αναφέρουν οι πληροφορίες, επήλθε ρήγμα τόσο ανάμεσά τους, όσο και στο μέτωπο που προσπάθησαν να δημιουργήσουν με τους ποινικούς κρατουμένους.

Η αδυναμία συμφωνίας παρουσιάζεται ως αιτία για την αναβολή, από τις 22 στις 29 Νοεμβρίου, της έναρξης της εξέγερσης με αποχή από το συσσίτιο, ενώ αρκετοί αμφισβητούν, για τον ίδιο λόγο, τη δυναμική των κινητοποιήσεων που εξελίσσονται σε 15 από τις 33 φυλακές της χώρας. Κάποιοι από τους αυτοαποκαλούμενους «πολιτικούς κρατουμένους» θεωρούσαν ότι η τρέχουσα συγκυρία (συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, δίκη του αναρχικού-ληστή Γιάννη Δημητράκη) προσφέρεται ώστε μια πιθανή εξέγερση στις φυλακές να βρει συμπαραστάτες εκτός των… τειχών. Αλλοι (σωφρονιστικοί υπάλληλοι «δείχνουν» τους κρατουμένους της 17Ν), φέρονται να αντιπρότειναν η κινητοποίηση να ξεκινήσει την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Διαφωνία, όμως, φέρεται να προέκυψε και στη συνεννόηση με ποινικούς κρατουμένους, σχετικά με το ποιος τελικά θα ηγούνταν της εξέγερσης.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι οι «έγκλειστοι της τρομοκρατίας» δεν συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αντίθετα, μεταφέρουν στην «Κ» ότι κάποιοι από αυτούς μετέχουν στην κινητοποίηση και μάλιστα ασκούν πιέσεις σε ποινικούς κρατουμένους που τηρούν ουδέτερη στάση. Σχετικά με τους αλλοδαπούς, πηγή της «Κ» μέσα από τη φυλακή αναφέρει ότι «κάποιοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά των ομοεθνών τους. Οσοι μέσα στη φυλακή πεινάνε λιγότερο απ’ ό,τι έξω, παραμένουν ουδέτεροι».

Οργανώσεις πάντως για τα δικαιώματα των κρατουμένων χαρακτηρίζουν ασφυκτική την κατάσταση στις φυλακές της χώρας όπου κρατούνται 12.600 άτομα αντί 9.100 που είναι η συνολική χωρητικότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή