Η περιπετειώδης δράση και σύλληψη του «Ιορδάνη»

Η περιπετειώδης δράση και σύλληψη του «Ιορδάνη»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παρατηρητικότητα δύο αστυνομικών που την 8η Δεκεμβρίου 2010 περιπολούσαν στο κέντρο της Λιβαδειάς οδήγησε στη σύλληψη του εγκεφάλου της συμμορίας των «ληστών με τις κουκούλες», του 31χρονου Ρουσλάν Τσερμίδη, ο οποίος κατεζητείτο για επιθέσεις σε χρηματαποστολές με λεία που αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ!

Στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ιορδάνης» (ψευδώνυμο του Τσερμίδη), η Ασφάλεια Αττικής κατάφερε το 2008 να εξαρθρώσει 15μελή συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπραξαν ληστείες εις βάρος τουλάχιστον πέντε χρηματαποστολών, φορώντας αποκριάτικες μάσκες Ελλήνων πολιτικών. Εκείνο που δεν είχε επιτευχθεί ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη του αρχηγού της, ομογενούς από τη Ρωσία, Ρουσλάν Τσερμίδη. Αυτό έγινε όταν αστυνομικοί εντόπισαν τζιπ Lexus στο κέντρο της Λιβαδειάς, σταθμευμένο έξω από υποκαταστήματα τραπεζών. Ο ένας από τους τρεις επιβάτες έφερε πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Επρόκειτο για τον Τσερμίδη, ο οποίος κατά την προσαγωγή του στο Α. Τ. Λιβαδειάς επιχείρησε να διαφύγει με το τζιπ. Εγκλωβίστηκε και ακινητοποιήθηκε μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο επονομαζόμενος «Ιορδάνης» από το 2008 είχε συγκροτήσει νέα συμμορία που «διέπραττε κλοπές πολυτελών Ι. Χ., ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών».

Στη Σαντορίνη

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δικογραφία που υπεβλήθη στις 3 Ιουλίου 2010 στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, ο 31χρονος φέρεται μεταξύ άλλων ως ο «εγκέφαλος» συμμορίας που το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2009 διέπραξε δύο ένοπλες ληστείες στη Σαντορίνη, η πρώτη σε υποκατάστημα τράπεζας και η δεύτερη εναντίον υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας χρηματαποστολών.  Τον ρόλο του «Ιορδάνη» είχε τότε ομολογήσει ένας εκ των συλληφθέντων, καταθέτοντας ότι αμέσως μετά τη ληστεία ο Τσερμίδης επικοινώνησε πολλές φορές μαζί του ζητώντας να του εξασφαλίσει ασφαλή τρόπο διαφυγής από το νησί.

Από το περιεχόμενο των εγγράφων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας προκύπτει επίσης ότι ο ίδιος διέθετε συνεργούς μεταξύ των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών! Τα μέλη της σπείρας, δηλαδή, εντόπιζαν πολυτελή Ι. Χ., κατέγραφαν και εξακρίβωναν τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του επίορκου υπαλλήλου, έφτιαχναν πλαστά μηχανογραφικά δελτία. Στην κατοχή του Τσερμίδη βρέθηκαν 13 πλαστά μηχανογραφικά δελτία του υπουργείου Μεταφορών, καθώς και πλήθος από ιδιόχειρα σημειώματα με στοιχεία πολυτελών αυτοκινήτων.

Στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είχαν αποκαλύψει ότι ο Τσερμίδης ηγείτο 15μελούς σπείρας που πραγματοποίησε ορισμένες από τις πλέον κινηματογραφικές ληστείες χρηματαποστολών. Τον Απρίλιο του 2007, για παράδειγμα, αυτός και οι συνεργοί του, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, είχαν επιτεθεί σε όχημα χρηματαποστολής μεγάλης εταιρείας αφαιρώντας 1,9 εκατ. ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, τον Δεκέμβριο του 2007, είχαν ακινητοποιήσει στη λεωφόρο Πάρνηθος – Αχαρνών το βαν χρηματαποστολής, αδειάζοντας πάνω στις λαμαρίνες τους γεμιστήρες των όπλων τους. Τότε, ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε 2 εκατ. ευρώ κατάφερε να διαφύγει πραγματοποιώντας ελιγμούς.

Η αστυνομική έρευνα είχε αποκαλύψει τη μεθοδολογία των δραστών: λίγο πριν από το χτύπημά τους εναντίον χρηματαποστολής, στάθμευαν κοντά στο σημείο της επίθεσης ένα βαν στο αμάξωμα του οποίου άνοιγαν τρύπες. Εκεί τοποθετούσαν μικροκάμερες που τους επέτρεπαν να εποπτεύουν τον χώρο δίχως να γίνονται αντιληπτοί. Οταν πλησίαζε η χρηματαποστολή, οι δράστες έκλειναν τον δρόμο στο όχημα και με τα όπλα τους ή με βαριοπούλες κατέστρεφαν τις θωρακίσεις. Στη συνέχεια άρπαζαν τα χρήματα και διέφευγαν με κλεμμένες μοτοσικλέτες.

Η ίδια σπείρα στις 5 Νοεμβρίου 2007 με παρόμοιο τρόπο είχε αφαιρέσει από επιχείρηση εμπορίας καπνικών προϊόντων στο Κορωπί 725.650 ευρώ. Μετά τη σύλληψη του Τσερμίδη, αστυνομικοί σημειώνουν: «Αποσύραμε από την κυκλοφορία ένα πολύ σκληρό κακοποιό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή