Βγήκε το πόρισμα του Συνήγορου για το Κέντρο Λεχαινών

Βγήκε το πόρισμα του Συνήγορου για το Κέντρο Λεχαινών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόρισμά του σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών, βασισμένο σε σειρά επισκέψεων από τον Σεπτέμβριο 2009, δημοσιοποίησε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη.

Από το πόρισμα διαπιστώνεται ότι οι αρμόδιες δ/νσεις του υπ. Υγείας, η εμπλεκόμενη επιστημονική κοινότητα, η τότε υφ. Υγείας κ. Φ. Γεννηματά, οι Ελληνες βουλευτές (ενημέρωση στις 18/02/2010) και ο πρόεδρος της Βουλής (ενημέρωση στις 26/03/2010) ήταν γνώστες της κατάστασης που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έπειτα από δημοσιεύματα καθημερινής εφημερίδας. Σε ό, τι αφορά ειδικά τις δημόσιες υπηρεσίες, ο ΣτΠ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διακινηθείσα αλληλογραφία «είναι ενδεικτική μιας τάσης των φορέων να ανταποκριθούν μάλλον στη διαμεσολάβηση της Αρχής (σ. σ.: ΣτΠ) παρά στα προβλήματα επί της ουσίας».

Ελλιπής φροντίδα

Ολοι, λοιπόν, οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι στο συγκεκριμένο Κέντρο έχει γίνει ευρεία χρήση κατασταλτικών φαρμάκων, κουβουκλίων/κρεβατιών για παιδιά με νοητική αναπηρία, ευρεία χρήση «μηχανικών μέτρων καθήλωσης» όπως ιμάντες, ηλεκτρονική παρακολούθηση των εγκλείστων και ότι έχουν επέλθει θάνατοι ανηλίκων. Αν και το Κέντρο αφορά ανηλίκους, ο Συνήγορος στην πρώτη του επίσκεψη συνάντησε 79 άτομα ηλικίας 6 έως 38 ετών (οι ανήλικοι ήταν 15). Ενώ πρόκειται για άτομα με σοβαρές αναπηρίες, ιδίως εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητικά προβλήματα και πολυαναπηρίες, από τις 163 οργανικές θέσεις οι 80 παραμένουν κενές. Απουσιάζει στοιχειώδες επιστημονικό προσωπικό, όπως παιδίατρος, παθολόγος, ορθοπεδικός, ψυχίατρος, οδοντίατρος, φυσίατρος. Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει ως συνέπεια ελλιπή ατομική φροντίδα, ανάθεση της χορήγησης φαρμάκων και νοσηλευτικής αγωγής σε βοηθούς χωρίς ειδίκευση.

Ενδεικτικά περιγράφεται στο πόρισμα: «Στον χώρο, εκτός από αυτόν του ισογείου, υπήρχε μια έντονη οσμή από τη χρόνια μη έγκαιρη ικανοποίηση των αναγκών προσωπικής υγιεινής των φιλοξενουμένων και παρά το γεγονός ότι τα παράθυρα ήταν διαρκώς ανοιχτά. Οι φιλοξενούμενοι με βαριά σωματική αναπηρία βρίσκονταν στο κρεββάτι διαρκώς όλο το 24ωρο. Τα κλινήρη παιδιά διαβίωναν με κλινήρεις ενηλίκους».

Ο Συνήγορος θεωρεί ως επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας την άμεση κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και φροντίδας και την εγκατάλειψη της κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή