Συνενώσεις μειονοτικών σχολείων

Συνενώσεις μειονοτικών σχολείων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πολιτική για τη μειονοτική εκπαίδευση της Θράκης υιοθετεί το υπουργείο Παιδείας, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις σχολείων για να αποκτήσουν ικανό μέγεθος, αλλά και εντάσσοντας τις σχολικές μονάδες που θα δημιουργηθούν σε Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ώστε να εφαρμοστούν υποστηρικτικά προγράμματα. Και αυτό διότι στην περιοχή η σχολική διαρροή και η σχολική αποτυχία είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Επίσης, μετά την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος θα είναι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές που θα προέρχονται από τη μειονότητα θα εισάγονται στο Τμήμα με ποσόστωση και θα ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα σπουδών επιλογής, που θα τους παρέχει ισότιμο με τους υπόλοιπους φοιτητές πτυχίο, αλλά και το δικαίωμα να διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας κ. Φώφη Γεννηματά, η κατάργηση της ΕΠΑΘ και η πρόσληψη εκπαιδευτικών από ΑΕΙ ήταν διαχρονικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας Θράκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για τη μειονοτική εκπαίδευση, στόχος είναι η δημιουργία μεγαλύτερων μειονοτικών δημοτικών σχολείων, τουλάχιστον 4θέσια με στόχο τα 6θέσια.

Σήμερα, τα περισσότερα είναι διθέσια, με μικρό αριθμό μαθητών και αντικειμενικές δυσκολίες για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες να λειτουργήσουν σχολεία που να μπορούν να αποτελέσουν, στο εγγύς μέλλον, σημεία αναφοράς για την αναδιάταξη του τοπικού εκπαιδευτικού χάρτη, τόσο ως σχολεία υποδοχής παιδιών της ευρύτερης περιοχής αλλά και ως μοντέλα – πρότυπα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή